Україна

В 22.00 в штабе Тимошенко началась "агония"? Фото

8 February 2010, 11:29

 

Юлія Володимирівна приїхала близько 21.00

У ніч виборів у прес-центрі Юлії Тимошенко заспокоювали – «розрив в межах статистичної похибки, і взагалі потрібно дочекатись результатів ЦВК».

 

У день виборів  у прес-центрі Юлії Тимошенко, який, як і під час першого туру голосування, було розміщено в готелі «Хайят», ситуація нагадувала 17-те січня. І тоді, і тепер оголошення екзитполів, які були явно не на користь ЮВТ, в штабі білосердечних вирішили не коментувати. Тим часом, сама відсутність коментаря з цього приводу вже також багато про що свідчила. А присутні наближені до БЮТ політологи між собою невтішно відгукувались про отримані результати та перспективи ЮВТ, та її місце на політичному ландшафті.

 

Хоч оголошення екзитполів о 20:20 повинні були коментувати і Тимошенко, і Турчинов, спочатку вийшов лише Турчинов. Тут же почав з позитиву для ЮВТ. «Той міф, який довго нав’язувався, про начебто великий розрив між Януковичем та Тимошенко, зруйновано», - намагався заспокоювати він. «Я не буду коментувати результати екзит-полів, - спробував дистанціюватись Турчинов, але тут же додав. – Відповідно до результатів екзитполів різниця між кандидатами в межах статистичної похибки».

 

Взагалі, тезу про  статистичну похибку в різниці  процентного співвідношення голосів між кандидатами в штабі БЮТ підхопили, як у свій час підхопили результати Національного екзитполу в першому турі, відповідно до якого розрив між Тимошенко та Януковичем був у порівнянням з іншими аналогічними опитуваннями найменший. Тезу про 3% розрив, який співвідноситься зі статистичною похибкою, в наступну годину повторювали вже всі політики з команди Тимошенко.

 

За словами  Турчинова, ця кампанія була дуже брудна і мала місце дуже потужна фальсифікація. Водночас, нардеп від НУНС та соратник Тимошенко Кирило Куликов в кулуарах розповів журналістам про те, що системних порушень на виборах в столиці він не помітив. «Скажімо, у Києві бачив порушення, бачив багато порушень, але я не бачив системних порушень», - сказав у кулуарах він. На запитання, чи буде Тимошенко збирати мітинги, Куликов сказав таке: «Давайте ми отримаємо результати. Наші вожді будуть дотримуватись законів».

 

Незважаючи на відсутність Тимошенко в розкладі о 9 вечора, вона прибула до свого  прес-центру саме тоді. Журналісти про  це дізнались буквально за декілька хвилин до початку брифінгу від людей з прес-служби БЮТ. Після слів Тимошенко про те, що «потірібно боротись за кожен протокол, за кожен акт, за кожен бюлетень», складалось враження, що зараз от-от вона підійде до головного – закликів до Майдану-2. Утім, прем’єр цих очікувань не виправдала, як поспішила покинути прес-центр без відповідей на численні журналістські запитання.

 

У той час, як у штабі Януковича від маси віпів яблуку не було де впасти, в прес-центрі Тимошенко з’являлись лише поодинокі члени команди ЮВТ. Невелика кількість присутніх у прес-центрі Тимошенко білосердечних політиків штовхала журналістів до того, щоб взяти коментар хоча б у когось. Так, після того, як завершився брифінг щодо екзітполів, і Турчинов швиденько покинув приміщення, телекамери, зрадівши появі депутата російської Держдуми Сергія Маркова, швиденько обступили його з запитаннями, на які він підповідав добрих 15 хвилин, що само по собі було схоже на окремий брифінг.

 

За спостереженнями  Сергія Маркова, який на українських виборах був спостерігачем від ПАРЄ, ці вибори пройшли вільно та чесно. Він також припустив, що Майдану 2004 року зараз також не буде. «Буде Майдан Тимошенко, але його використають не для того, щоб переграти результати виборів, а як інструмент тиску під час переговорів з Януковичем про подальше співіснування», - спробував спрогнозувати він подальший розвиток подій для «Главреда».

 

Коли підійшов нардеп Борис Тарасюк, журналісти обсупили його зі своїми запитаннями ще біля входу. «Ще рано говорити в результат. Різниця між кандидатами дуже близька до статистичної похибки, - повторив він журналістам вже завчену мантру. – Я був би дуже обрежений щодо імовірності Майдану-2. Потрібні дуже вагомі  докази», - вказав на низьку імовірність ініціювання масових акцій протесту Тарасюк.

 

Тим часом, в  бютівців та їхніх соратників у штабі  з’явилась вже сама теорія чому такі результати екзитполів. «Якби Ющенко не закликав своїх виборців голосувати “проти всіх”, то розриву між Януковичем та Тимошенко взагалі б не було», - неначе змирившись з «вироком» екзитполів, то тут, то там звучали кулуарні розмови експертів.  

 

За весь вечір  проведений в штабі Тимошенко можна було помітити, що окрім розчарування результатими екзитполів, воювати «за кожен голос», до чог закликала Тимошенко, готова лише вона сама. Тим часом інші члени її команди розгублено очікували результатів від ЦВК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Главред

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі