Події

В Житомирской области ихтиологи бьют тревогу

11 February 2010, 13:14

Жорсткі погодні умови змусили бити на сполох іхтіологів, які вивчають та займаються відновленням природних ресурсів на водних об’єктах області, повідомляє

"Житомирська хвиля".

Сьогодні риба потребує пильної уваги та захисту з боку людини, каже головний іхтіолог рибоохорони Житомирської області Микола Лавренчук:
"Зараз шар льоду 50 сантиметрів, риба задихається. Немає променів сонця, не відбувається фотосинтез, щоб вироблявся кисень у воді. Потрібно, аби рибалки-аматори, які ловлять рибу взимку не лінувалися. Пробурювали ополонки і ставили в них очерет. - Це найпростіше знаряддя, яке дозволяє рибі дихати хоча б частково».
Найбільше під загрозу задухи підпадають такі розповсюджені в нашій місцевості види риби, як окунь, щука, судак, лящ. Підрозділи обласної рибоохорони, звичайно, проводять профілактичні заходи – прорубують бензопилами ополонки, здійснюють аерацію води шляхом її прокачки під тиском з лунки в лунку. Проте ресурси й можливості державної установи досить обмежені:
«По річках Тетерів та Гнилоп’ять, що від нас недалеко, то є можливість зробити аерацію води, щоб запобігти задухи риби. А в інших районах потрібно, щоб робили аерацію води ті ж самі орендатори, які мають думати про стан своєї риби. У нас є план-графік перевірки водоймищ орендарів, передаємо їм і потім перевіряємо».
Микола Лавренчук зауважує, що небезпека для риби минає лише із таненням льоду на річках та озерах. А найбільша загроза - саме у передвесняний період, коли найінтенсивніше іде процес гниття водорості і для стабілізації хімічних процесів та нормального дихання риби конче потрібен кисень у воді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі