Україна

У Ющенка готують повторні перевибори Ради

29 August 2007, 11:09

У Секретаріаті Президента зараз знаходиться на розгляді концепція нової редакції Конституції, ухвалення якої дасть Віктору Ющенку підстави провести позачергові парламентські вибори вже в 2009 році.

Про це вчора заявив радник Президента Степан Гавриш, пише газета «Коммерсантъ-Украина».

За словами Гавриша, робоча група, що складається з «радників Президента», представила на розгляд Глави держави проект концепції, що розробляється в Секретаріаті Президента, яка має всі шанси стати основою для змін в Конституцію.

Він розповів, що цей документ передбачає серйозні зміни принципу формування парламенту і його повноважень. На думку радника Президента, після внесення пропонованих поправок до тексту основного закону необхідно буде провести нові дострокові парламентські вибори.

«Я вважаю, що ця Рада повинна виконати свою стратегічну роль — сприяти ухваленню української Конституції. Після цього вибраний в 2007 році парламент повинен буде піти у відставку і обиратися вже за новими правилами», - заявив він і додав, що прогнозує проведення перевиборів на початку 2009 року.

В той же час радник Президента Микола Полудьоний, що займається юридичними питаннями, заявив, що йому про це нічого не відомо.

Згідно із запропонованою концепцією, в Україні буде двопалатний парламент. За словами Степана Гавриша, перехід до двопалатного парламенту, наслідком якого стане внесення змін до законодавства, планується використовувати як формальний привід для оголошення нових дострокових парламентських виборів.

Представники НУНС також допускають таку можливість. «Абсолютно логічно, що в тому випадку, якщо нова редакція Конституції передбачатиме істотні зміни повноважень парламенту, буде потрібно проведення нових виборів. Правда, в перехідних положеннях Конституції може бути закладена норма про те, що набуття чинності її нової редакції відкладається до дати чергових виборів», - заявив заступник глави виборчого штабу блоку Микола Оніщук.

Примітно, що і пан Гавриш, і пан Оніщук допустили можливість перевиборів не тільки парламенту, але і Президента. Юридичні підстави для цього ті ж, що і у випадку з Верховною Радою, - зміна конституційних повноважень Глави держави.

Втім, за інформацією видання, остаточного рішення з цього питання Президент ще не прийняв — воно залежатиме від того, яка політична ситуація складеться після виборів.

Українська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі