Події

В Житомирской области прикрыли 2 подпольных цеха по изготовлению пиратской продукции

24 February 2010, 13:32

Міліціонери Житомирщини відстежують канали надходження та реалізації продукції на ринку об’єктів інтелектуальної власності. Вже з початку року із незаконного обігу вилучено понад 1700 «сірих» носіїв на суму понад 70 000 гривень. Зазначена продукція не була маркована контрольними голографічними марками встановленого зразка та містила декілька аудіовізуальних творів низької якості. Крім цього, правоохоронці вилучили фальсифіковану продукцію на суму понад 21 000 гривень.

З метою протидії з 2-го лютого п. р. проводиться оперативно-профілактичне відпрацювання області. Перед працівниками органів внутрішніх справ стоїть конкретне завдання - виявлення та вилучення з обігу контрафактних та фальсифікованих товарів. Під пильним оком працівників Управління по боротьбі з економічною злочинністю УМВС в області знаходяться території ринків, торгівельні центри та інші можливі місця продажу піратських дисків.

Лише за час проведення заходів вже виявлено 6 злочинів у сфері інтелектуальної власності, зокрема 3 за ст. 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського і суміжних прав) та 3 за ст. 2031 Кримінального кодексу України (незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва).

Крім того, задокументовано ще 2 факти розповсюдження піратських дисків, по яким проводиться перевірка.

Під час операції працівники УДСБЕЗ УМВС знешкодили 2 підпільних цехи: один із виготовлення фальсифікованих компакт-дисків, інший із тиражування та реалізації піратських аудіовізуальних творів та фонограм.

Зокрема, останній був розміщений в одному із торгівельних павільйонів Андрушівщини. Під час перевірки, у підозрюваного підприємця міліціонери вилучили кольорові буклети, матриці для тиражування та комп’ютерну техніку з підготовленими файлами фільмів та аудіо записів в кількості понад 2 тис. примірників. Загальна мінімальна вартість вилучених CD та DVD дисків оцінюється в 15 тисяч гривень. У незаконних діях підприємливого чоловіка вбачаються ознаки злочинів ст.ст.203’1 та 176 Кримінального кодексу України, якими передбачається максимальний термін позбавлення волі на строк до 6 років.

Порушено кримінальну справу відносно одного із приватних підприємців обласного центру, який займався реалізацією неліцензійних дисків для лазерних систем зчитування. Своїми незаконними діями житомирянин порушив авторські та суміжні права правовласників, чим спричинив шкоду на суму понад 14 тисяч гривень.

Збитки через ненадходження коштів до бюджету нашої держави в наслідок виробництва і продажу піратських копій DVD та СD дисків, сягають мільйони гривень, - повідомляє начальник відділення УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк. - В середньому, з однієї роздрібної точки в день продається до 10 дисків. Враховуючи те, що вартість одного "піратського" DVD-диска становить в середньому 25 гривень, а ліцензійного- 40, громадяни купують фальсифікат.  Але, потерпілими від такого виду злочинів стають як легальні підприємства по їх виготовленню, так і самі споживачі (в першу чергу через низьку якість продукції).

Варто зазначити, що відповідно до чинного законодавства передбачено кримінальне покарання не лише за розповсюдження, тиражування й відтворення неліцензійних компакт-дисків для лазерних систем зчитування, а й за зберігання і перевезення їх. Тобто, до відповідальності може бути притягнутий кожен споживач піратських дисків.

Отож, покупцям варто звертати увагу на наявність на товарі контрольних марок встановленого зразка, які вказували б на те, що він ліцензований.

Ось основні ознаки ліцензійного товару:

  • Вказаний регіональний код
  • Правильний правопис і граматика
  • Високоякісні ілюстрації та графіка
  • Високоякісна поліграфічна вкладка
  • Вказана дата випуску
  • Ліцензійні деталі явно виражені

 

Ліцензійний CD завжди випускається дуже високої якості. Лицьова сторона якого, зазвичай, виконана в чотирьох і більше кольорах. Поліграфічна вкладка - це, як правило, багатокольоровий глянцевий буклет у кілька сторінок.

Музичні диски у форматі DVD мають такі ж позначення як і CD диски із додатковим нанесенням логотипу DVD.

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 


 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі