Події

В Житомирской области воры демонтировали полкилометра телефонной линии

25 February 2010, 15:01

Упродовж декади лютого з проміжком у декілька днів до Черняхівського райвідділу надійшло відразу 4 повідомлення про крадіжки  з повітряних ліній телефонного зв’язку. Як встановили працівники міліції, усі вони сталися в одному районі міста. Загалом же невідомі  демонтували близько півкілометра кабелю, чим, за даними телекомунікаційного підприємства, залишили без зв’язку понад 400 абонентів. 

Як розповів начальник служби захисту майна Житомирської філії ВАТ «Укртелеком» Руслан Антоненко, переважно усі телефонні лінії оснащені сигнальним викликом і у разі їх пошкодження черговий оператор відразу отримує про це інформацію та повідомляє до міліції. Тож після спрацювання сигналізації на місця подій разом із зв’язківцями негайно виїжджають і чергові наряди райвідділів. В одному з випадків невідомі навіть змушені були залишити неподалік демонтований кабель, аби самим встигнути непоміченими втекти.

Втім це їм вдалося лише тимчасово. Уже за декілька днів після скоєння чергової крадіжки вони були затримані. Сергій Шкуропата, перший заступник начальника Черняхівського РВ УМВС України в Житомирській області, повідомив, що двоє непрацюючих чоловіків, між собою  куми, вирішили таким чином поправити своє матеріальне становище. Спочатку виготовили спеціальне пристосування, запаслися сокирою та кусачками. А згодом і розпочали промисел, який дуже вчасно і доречно припинили працівники міліції. Хлопці «працювали» вночі, вищий обтягував кабель, інший – обрубував або перекушував, змотували вдвох. І так від стовпа до стовпа, за лічені хвилини встигали обробити декілька прольотів, та, щоб уникнути зустрічі з правоохоронцями, швидко мчали до своїх осель. До речі, далеко від них і не відходили, спеціалізувались на сусідніх вулицях, однак все ж таки дбали, аби самим не залишитись без телефонного зв’язку. Уже наступної ночі на городі одного з домогосподарств обпалювали кабелі, щоб згодом дроти здати на пункт прийому металобрухту.

Затримані пояснюють, що загалом їм вдалося заробити близько 800 гривень. Загальна ж вартість лише кабелю демонтованого ними, за даними телекомунікаційного підприємства, складає понад 7 тисяч гривень, а ще необхідно врахувати й проведення відновлювальних робіт та незручності, завдані жителям Черняхова у результаті відсутності зв’язку.

Наразі відносно чоловіків порушено кримінальну справу за ст.185 (Крадіжка) та ст.360 (Умисне пошкодження ліній зв’язку) Кримінального кодексу України, якими передбачається покарання, у тому числі, і позбавлення волі до трьох років.

Як прокоментував подію начальник управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Сергій Ертус, подібні факти крадіжок цього року зафіксовані і у Баранівському та Новоград-Волинському районах області, де підозрювані також затримані та на даний час триває розслідування. Найчастіше  демонтовані кабелі згодом потрапляють у пункти прийому металобрухту. Тож працівники міліції систематично проводять оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на перевірку законності їх діяльності. Так, лише упродовж минулого року було закрито 14 підпільних пунктів прийому металобрухту, за кожним із фактів порушено кримінальну справу за ст.213 (Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом), до адміністративної відповідальності було притягнено 49 жителів області.

Алла Ващенко,ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі