Події

В Бердичеве бешенная собака покусала хозяина. ФОТО

28 February 2010, 11:25

Про це повідомили на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії. 17-го лютого до Центру ветеринарної медицини “Айболит” звернувся один із мешканців Бердичева, в якого захворів собака. Характерних ознак сказу у тварини не спостерігалось. 19-го лютого пес покусав власника, який прийшов відвідати улюбленця, - пише ТРК ВІК.

Анатолій Гриченко, гол. держ. інспектор ветеринарної медицини Бердичівського р-ну: “Власник собаки сповістив лікаря ЦВМ, що близько місяця тому, пес мав контакт із лисицею під час полювання. У неділю 21-го лютого тварина померла. Її головний мозок був доправлений до обласної ветлабораторії на дослідження. Воно показало: у собаки був сказ.”
Про надзвичайну ситуацію ветеринари повідомили до районної СЕС. Анатолієм Гриченком було видане розпорядження про введення карантинних обмежень на вул. Руській та суміжній території. Діяло воно протягом 3-х днів, по завершенні яких і зібрали комісію. За інформацією ветеринарів, фахівцями їхньої служби був проведений ряд попереджувальних заходів.
Анатолій Гриченко, гол. держ. інспектор ветеринарної медицини Бердичівського р-ну: “Була двічі проведена дезинфекція 10-відсотковим розчином каустичної соди, ... щеплення всіх тварин, які знаходяться у господарстві, були обстежені усі садиби на вул. Руській та суміжних з нею вулицях. Було прищеплено 135 собак, 14 котів. Щодня працюють бригади, які проводять щеплення. Вакцину ми маємо у достатній кількості.”
Останнім часом сказ проявляється не зовсім так, як описано у спеціальній літературі, розповідає Сергій Орлюк, останній випадок не став виключенням. Характерні ознаки хвороби, говорить головний лікар “Айболита”, проявилися лише за кілька годин до смерті тварини.
Сергій Орлюк, головний лікар Центру ветеринарної медицини “Айболит”: “Время заражения очень растянуто. Если и в самом деле контакт произошел около месяца назад, то это противоречит тому, что нас учили (про смерть животного через 10 дней), а значит можно представить, сколько могло в этот период произойти заражений... Опять же, температура животного была за 40, что не есть характерным для бешенства. Дай Бог, чтобы не произошло чего-нибудь подобного, но сейчас у нас находится на карантине трое животных... Их диагноз под знаком вопроса...”
На думку лікаря, особливу увагу потрібно звернути на продовольчі ринки, а боротьбою з безпритульними тваринами повинна займатися Інспекція з благоустрою і санітарії за допомоги ветеринарної служби та СЕС. Представник останньої проінформував: контактувало з хворою твариною 4 особи, усім їм призначено профілактичне лікування.
Валерій Биков, заступник головного лікаря Бердичівської районної СЕС: “Усіх їх направили до травмпункту, де призначили курс лікування. Минулого року через укуси тварин до травмпункту звернулися 315 бердичівлян. 73 з них пройшли курс антирабічних щеплень. З початку цього року вже зафіксовано 37 випадків укусів: 30 — домашніми тваринами, 7 — невідомими.”
Разом із тим Валерій Биков нагадав: Правила утримання домашніх тварин у Бердичеві прийняті вже давно. Справа за малим — їхнім виконанням.
Валерій Биков, заступник головного лікаря Бердичівської районної СЕС: “На мою думку, цим питанням повинні займатися, у першу чергу, ДВЖРЕПи. Вони повинні обстежити будинки, аби виявити наявність як зареєстрованих, так і незареєстрованих тварин... До цього потрібно також залучити дільничних інспекторів. Завдяки роз’яснювальній роботі і примусовим методам нам вдасться покращити ситуацію.”
Місто мало різні пропозиції щодо вирішення проблеми безпритульних тварин, зауважив голова комісії Володимир Пономарчук, та до них ніхто не прислуховувався. На заваді ставали різні чинники — від питання фінансування до дій захисників тварин. Нині комісія розробила низку заходів з оздоровлення і профілактики тварин на сказ та прийняла відповідне рішення.
Володимир Пономарчук, заступник Бердичівського міського голови: “1. Ввести карантинні обмеження на вул. Руській та суміжній території; 2. Оголосити загрозливою зону територію будинків по вул. Руській; 3. Заборонити городянам, які мешкають по Руській, продавати та передавати іншим без відповідного дозволу тварин усіх видів; 4. Рекомендувати управлінню ветмедицини постійно проводити роз’яснювальну роботу серед населення; 5. Забезпечити проведення усього комплексу ветеринарно-профілактичних та оздоровчих заходів; 6. РайСЕС розглянути доцільність профілактики лікування громадян, які проживають на Руській, 70А; 7. Запровадити заходи з профілактики та оздоровлення тварин на сказ у м. Бердичеві і терміново його розпочати.”
 
http://trkvik.tv/images/upload/images/8643.full.image.jpg
 
http://trkvik.tv/images/upload/images/8640.full.image.jpg
 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі