Україна

Янукович знайшов у Росії дороги. А як щодо дураків?

7 March 2010, 19:46

 

Першому візиту Президента України до Москви присвячується

Почувши новину про те, що новий Президент вдвічі скоротив собі зарплатню, багато українців задумалися: а за які ж кошти він тепер купуватиме взуття із страусиної шкіри та годуватиме кабанчиків в улюбленій заміській резиденції «Межигір’я»? Проте перший візит Віктора Януковича в Москву 5 березня дав чітку відповідь, чому ж він так впевнено вирішив працювати Президентом України «на півставки». Після таких лестливих слів, милих вуху кремлівських «гігантів», Віктору Януковичу забезпечена і доплата до зарплати, і премії та гонорари із вислугою років.

Щоб зрозуміти усю сутність та тональність переговорів Президента України із російськими колегами достатньо відзначити, що оправдовуючись перед господарями Кремля, чому ж він все-таки спочатку з’їздив у Брюссель, він підкреслив:

«Я набираюся досвіду, але, як раніше говорили: усі дороги ведуть в Москву».

Невідомо, які ж такі дороги в Росії побачив Віктор Янукович. Історики та філологи досі сперечаються, кому ж належить крилатий вислів: «В Росії дві біди: дураки та дороги» (є версії, що це вперше сказав імператор Ніколай І, Олександр Пушкін або ж Микола Гоголь…). Проте ці слова давно стали основою російського буття. А наш сучасник житель Москви, уроженець Одеси, афорист Борис Крутієр підмітив, що окрім дураків і доріг в Росії «є ще одна біда: дураки, що вказують, якою дорогою йти». Цікаво, чи віднайшов у Кремлі Виктор Янукович цих персонажів, чи, можливо, того дня цю роль відігравали гості із Києва?

PS: Невеличка історична довідка. Першими сухупутними дорогами в Київській Русі стали дороги із Києва до Кракова, Праги та Південної Німеччини, згодом в низовини Дону та Крим. Москва ж стала розвиватися, як центр дорожньої мережі, аж у 18 столітті, коли звідти почали їздити у Володимир, Твєрь, Новгород та в Золоту орду.

То ж, в той час, коли наші предки їздили в Європу, по території, де зараз розміщені російські дороги, бігали ведмеді. І коли ж це, за версією Віктора Януковича, усі дороги почали вести із Заходу на Схід, а не навпаки?

До речі, Росія чи не єдина держава у світі (за винятком хіба-що декількох африканських та азіатських), яка досі немає дороги із асфальтним покриттям (в багатьох випадках сухопутна дорога, як така, взагалі відсутня) із усіх центрів територіально-адміністративних одиниць до столиці.


«Наш Век»

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі