Україна

Азаров нудний, уряд старий і тимчасовий

13 March 2010, 23:00

Прага - Європейські газети наголошують, що Захід заплющив очі на антиконституційний характер нового українського уряду, бо всі - і ринок, і європейські спостерігачі - "бажають стабільності в Україні". Оглядачі також зауважують, що уряд вірного слуги Президента Віктора Януковича, росіянина і проросійського політика Миколи Азарова, є першим монолітним урядом консерваторів-однодумців, починаючи з 2004 року. Чимало аналітиків переконані, що цей уряд буде просувати однозначну проросійську політику і намагатися зупинити кризу в економіці, що не під силу Миколі Азарову та його однодумцям. Тому експерти прогнозують, що уряд виконуватиме лише технічну роль своєрідного цапа-відбувайла, і після певних газових поступок із боку Росії відбудеться його зміна, найімовірніше, за результатами позачергових парламентських виборів.

Лондонська "Файненшел Таймз" переконана, що новий Президент України послідовно посилює свою владу, і цьому підтвердженням є новий уряд на чолі з вірним слугою Віктора Януковича, "проросійським росіянином", як його характеризує опозиція, Миколою Азаровим, котрий відомий своєю консервативністю і є "сильним менеджером". Лондонське видання також зауважує, що формуванням такого уряду Віктор Янукович сподівається більше урівноважити стосунки з Росією. Інформуючи про подальше вирішення долі цього уряду у Конституційному суді України, "Файненшел Таймз" цитує західного експерта, котрий вважає: "Західний ринок і європейці вважають за потрібне заплющувати очі на конституційну сумнівність цієї коаліції та уряду, і це все заради стабільності, ... особливо після надзвичайно негативного 2009 року. Будь-яка ознака стабільності відновлює ринок і заспокоює інвесторів, оскільки вони знову бачать перспективи в Україні, і ці сподівання пов'язують із новим Президентом та вірним йому урядом, котрі можуть принести більше стабільності і заспокоєння у відносинах із сусідами України, Росією та Європою". Автор публікації в "Файненшел Таймз" Роман Олеарчик також наголошує, що в уряді Миколи Азарова з'явилася низка багатих людей - віце-прем'єр Сергій Тігіпко є банкір-мільярдер і колишній кандидат на посаду Президента України, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв і віце-прем'єр Борис Колесніков пов'язані з найбагатшим українським олігархом Рінатом Ахметовим.

Польська "Ґазета Виборча" не лише характеризує нового Прем'єр-міністра України як слухняного виконавця Президента Януковича, а й прогнозує, що Азаров може вступити у конфлікт із бізнесом, бо перед урядом стоїть завдання будь-що "порятувати Україну від банкрутства", і новий Прем'єр уже має досвід експропріації коштів до бюджету за рахунок обмеження апетитів великого бізнесу та олігархів. Газета також зауважує, що Микола Азаров - росіянин і не знає, та й не хоче знати, посилаючись на нездатність до іноземних мов, української мови... Тут також наголошено на думці експерта про те, що після проведення Азаровим непопулярних перетворень та вирішення газової проблеми з Росією його можуть відправити у відставку.

Ще одна польська газета - "Жечпосполіта" - дослідила нібито польсько-латиські корені Азарова. Видання інформує, що "тато Азарова звався Ян Полько і був, найімовірніше, незважаючи на польське звучання імені, латишем. Про діда прем'єра, Роберта Полька, мало відомостей. Азаров узяв прізвище бабусі. Його дружина Людмила українка, і він має сина, 39-річного Олексія", - стверджує "Жечпосполіта". Це видання також інформує, що народився Микола Азаров у Калузі у 1947 році.

Російська газета "Комерсант" повідомляє, що склад свого уряду Янукович апробував напередодні, 5 березня, в Москві, перед президентом і прем'єром Росії. Це видання вважає, що Азаров, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і міністр палива та енергетики Юрій Бойко покликані Януковичем "виправити помилки "помаранчевих" на російському напрямку". Нова команда вже підготувала цілий пакет поступок Росії, включно з Чорноморським флотом у Севастополі, українською ГТС, і "Київ готовий піти назустріч Москві з багатьох інших питань", стверджує "Комерсант". Газета наводить запевнення експертів із приводу того, що Путін і Азаров відразу ж знайдуть спільну мову і щодо ЄЕП, митного союзу та інших спільних інтересів. Ідеться також про ймовірний кредит із Москви для Києва у сумі в 3 мільярди доларів.

Інше московське джерело - "Нєзавісімая ґазета" - стверджує з посиланням на експертів, що кадрові рішення Януковича в уряді - це "проміжний етап у політичному житті України, ... який дає можливість Президентові утвердитися у владі в найближчі місяці - до початку нового перегрупування сил".

Швейцарська "Ноє Цюрхер Цайтунґ" називає Миколу Азарова "технократом радянського карбу і правою рукою проросійського Президента України". "Цю посаду Азаров отримав як винагороду за вірність Вікторові Януковичу упродовж його урядової діяльності в минулому", - стверджує швейцарське видання. Газета з Цюриха також зауважила тут, що "в західних дипломатичних колах Азаров набув собі характеристики професійного і, скоріше, неупередженого політика, котрий, як і Янукович, має тісні стосунки з Кремлем".

Лондонська "Ґардіан" характеризує Миколу Азарова, який нібито похмурий і схожий на британського прем'єра Ґордона Брауна, як "технократа, котрий полюбляє цифри". Автор статті в британському виданні Люк Гардінґ також почув від українських чільників, що Азаров є "нудний антипопуліст", але нібито такий якраз і потрібний зараз на чолі уряду.

Ukranews

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі