Україна

"Регионалы" расселись по этажам

19 March 2010, 17:24

Верхівка уряду Миколи Азарова освоюється в будівлі по вулиці Грушевського та ділить сфери відповідальності.

Про розподіл за впливовістю свідчить така прозаїчна річ, як розселення віце-прем'єрів по кабінетах. Найкозирніші робочі місця розібрали між собою віце-прем'єри, наближені до лідерів Партії регіонів.

Так, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв зайняв кабінет Олександра Турчинова. Він розташований на шостому поверсі прямо під апартаментами прем’єра, і звідси найкоротший шлях до Азарова – його віддаляє три десятки сходинок.

Загалом престижним вважається сьомий поверх, оскільки там розташований сектор прем’єра. Другий за впливовістю кабінет зайняв віце-прем'єр Борис Колесніков.

Він заїхав у офіс колишнього міністра Кабміну Петра Крупка. Особливість цього кабінету – він розташований симетрично до апартаментів прем’єр-міністра та має великий балкон.

Кабінет на шостому поверсі під Колесніковим забрав віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко. Раніше тут працював його попередник Іван Васюник.

Особливість кабінетів Клюєва, Колеснікова і Семиноженка – це наявність кімнати відпочинку та індивідуального туалету.

Кабінет на сьомому поверсі відійшов силовому віце-прем'єру Володимиру Сівковичу – він сидітиме за робочим місцем Григорія Немирі, за стінкою в Колеснікова.

А от Сергій Тігіпко, який буде замість Немирі вести напрямок євроінтеграції, оселився аж на п’ятому поверсі, що ще раз наглядно підтверджуючи тезу, що він є чужерідним тілом в цьому Кабміні.

У зв'язку із заселенням Бориса Колеснікова у кабінет Крупка, не солодко довелося його наступнику, нинішньому керівнику урядового секретаріату Анатолію Толстоухову. Оскільки за впливовістю він поступається Колеснікову, то довелося Толстоухову перебиратися в невеликий кабінет на шостому поверсі.

Ще менш престижні робочі місця дісталися Віктору Слауті та Віктору Тихонову.

Іншим наочним втіленням впливовості урядовців став розподіл обов’язків між віце-прем'єрами, який був затверджений на засіданні в середу.

Андрій Клюєв

Перший заступник Азарова буде куратором усього паливно-енергетичного комплексу, енергоринку, промисловості, транспорту і зв’язку.

У призначеннях це знайшло відображення в приході близького до Клюєва Сергія Тітенка на посаду керівника Нацкомісії регулювання електроенергетики, а державне підприємство Енергоринок очолив Сергій Бедін з команди Ахметова.

Очевидно, що Клюєв отримає і "Енергоатом". Питання лише в тому, як глибоко пустить його на свою нафтогазову територію міністр Юрій Бойко.

Окрім того, за розподілом обов’язків Клюєв буде вести підготовку та виконання Програми діяльності Кабміну та загальнодержавних програм.

Також до його сфери віднесли надзвичайні ситуації та співробітництво з країнами СНД.

Клюєв тепер офіційно вестиме напрямок зв’язків з Верховною Радою. Це для нього не нова тема – у 2007 році він вже відзначився переманюванням перебіжчиків до "Антикризової коаліції".

Переконатися в репутації Клюєва як людини, через яку прийнято взаємовигідно домовлятися, можна було прямо після закінчення першого засідання уряду в середу.

Тоді у приймальні Клюєва було так багато різнокольорових гостей – і перебіжчик з НУНС Юрій Бут, і націонал-патріот Юрій Костенко, і регіонали Ігор Плохой і Олег Царьов, і навіть брат Павла Лазаренка Іван.

Борис Колесніков

Віце-прем'єр з проведення Євро-2012, зрозуміло, буде куратором цього напрямку. Також в його віданні – напрямок фізичної культури, спорту, сім’ї та молоді. Безпосередньо втілювати бачення Колеснікова буде інший колишній віце-президент клубу "Шахтар" Равіль Сафіулін, який став міністром молоді та спорту.

Колесніков пролобіював призначення своєї людини на посаду керівника Координаційного бюро з підготовки до Євро-2012. Заміть Іллі Шевляка цю структуру вестиме Володимир Ковалевський – директор ТОВ "Стадіон Шахтар". Останні пять років він очолював проектну команду з будівництва "Донбас-арени".

 Колесніков і Сівкович стали сусідами. Фото прес-служби уряду

Але окрім спорту, Колесніков за розподілом обов’язків буде куратором в уряді ще одного жирного напрямку – екології, природних ресурсів, земельних відносин, лісового та водного господарства.

Також до його компетенції відійшла тематика діяльності засобів масової інформації та розвитку інформаційної сфери. Можливо, тому що під час виборів президента Колесніков займався агітаційним та ідеологічним напрямком в штабі Януковича.

Володимир Семиноженко

Гуманітарному віце-прем'єру доручено вести соціальну політику, охорону здоров’я, освіту, науку, культуру, питання інтелектуальної власності та охорону національної культурної спадщини.

Крім того, Семиноженко буде відповідати за міжконфесійні та міжнаціональні відносини, питання благодійництва, знайомі йому за часів співпраці з фондом Людмили Кучми, видавничу та архівну справу.

Ще один напрямок з його портфелю – це забезпечення захисту суспільної моралі. Політика держави в цій сфері протягом останнього часу набула скандальної слави.

Також в сфері компетенції Семиноженка – державна мовна політика, зв’язки з діаспорою та забезпечення прозорості органів влади плюс розвиток громадянського суспільства.

На додачу до всього, Семиноженко відповідатиме за рекламу і виставкову діяльність.

Володимир Сівкович

Силовий віце-прем'єр та екс-співробітник КДБ отримав у свою сферу відповідальності забезпечення суверенітету України, обороноздатності та національної безпеки.

Також він вестиме питання ресурсного забезпечення військових формувань, реалізацію надлишкового військового майна та торгівлю зброєю. Тут у нього гарантовано буде конфлікт з нинішнім керівником "Укрспецекспорту" Сергієм Бондарчуком, як це вже мало місце в 2007 році, за попереднього уряду Януковича.

Враховуючи, що Бондарчук товаришує з главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, а Сівкович пов’язаний з Клюєвим, це буде ще один, після енергетичного, прояв конфлікту цих двох угруповань.

Також у сфері компетенції Сівковича буде протидія корупції та інформаційна безпека. Щоправда, не зрозуміло, як відбуватиметься розмежування в останньому питанні, тому що напрямок ЗМІ також вестиме Колесніков, а взаємодію влади і суспільства – Семиноженко.

Віктор Слаута

Віце-прем'єр з питань сільського господарства буде відповідати за  розвиток агропромислового комплексу та продовольчу безпеку держави.

Віктор Тихонов

Віце-прем'єр з регіонального розвитку, окрім цього профілю, вестиме питання адміністративно-територіальної реформи, містобудування, архітектури, будівництва, житлово-комунальне господарство та навіть промисловість будівельних матеріалів.

Також до його сфери відповідальності Тихонова віднесли таку оригінальну задачу, як "збереження традиційного характеру середовища історичних ареалів населених місць".

На додачу до всього на Тихонова повісили Державний реєстр виборців.

Сергій Тігіпко

Віце-прем'єр з економічних реформ відповідатиме, напевно, за найширший з усіх заступників Азарова фронт тем. При цьому вже в перших рішеннях уряду помітно, що Тігіпку не дають сформувати свою команду під розв’язання поставлених задач.

Наприклад, до відання Тігіпка відійшла цінова і регуляторна політика, розвиток підприємництва, але при цьому було звільнено з посади близьку до нього главу Держпідприємництва Олександру Кужель.

Також Тігіпко вестиме питання управління держвласністю та приватизацію, але Фонд державного майна очолила також не його людина. Впливова посада відійшла до квоти комуністів, а очолив ФДМ рекомендований бізнесменом Костянтином Григоришиним Олександр Рябченко.

Ще Тігіпко відповідатиме за держрезерв та державні закупівлі, статистику та бухгалтерський облік, демонополізацію і захист прав споживачів.

У його віданні будуть взаємодія уряду з Нацбанком, Ощадбанком, Укрексімбанком та трьома націоналізованими банками, фондовий ринок та ринок страхових компаній.

Окремий пласт проблем Тігіпка – це міжнародний напрямок. Йому віддали тему формування позитивного інвестиційного іміджу України, інтеграцію до СОТ, співробітництво з МВФ, Світовим банком, ЄБРР та іноземними державами.

Тему економічної політики Тігіпко суміщатиме з напрямком, який вів у попередньому уряді Григорій Немиря. Відповідник його посади якого зараз відсутній в Кабміні – це інтеграція до ЄС, НАТО та адаптація законодавства України до європейського.

Однак уряд першому засіданні не обмежився розподілом сфер відповідальності.

Азарову вдалося провести рішення, яке підсилює його позиції як прем’єр-міністра. Так, Кабмін фактично здійснив розподіл міністрів на дві касти – ключових і другорядних.

Було внесено зміни до регламенту уряду, згідно з якими Азаров може скликати Кабінет міністрів у скороченому складі – за участі своїх заступників, а також міністра економіки, міністра фінансів, міністра  юстиції,  міністра  внутрішніх справ,  міністра оборони та міністра з надзвичайних  ситуацій.

При чому чітко не вказано, коли саме Азаров може скликати таке "політбюро" і ухвалювати потрібні рішення від імені Кабміну.

Як записано в новій редакції урядового регламенту, це робитиметься "у  разі  необхідності вжиття заходів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій або ліквідації їх наслідків та в інших невідкладних випадках".

Це суперечить нормі закону про Кабмін, згідно з яким постанови та розпорядження приймаються шляхом голосування на засіданнях уряду. При тому, що в самому регламенті є норма про кворум, за якою засідання уряду правомочне лише за наявності половини міністрів.

Тепер це положення можна обійти. Як наслідок, Азаров отримав право ухвалювати рішення оперативніше, але водночас і значно кулуарніше.

Украинская правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі