Події

Двое житомирян на такси ограбили около 20 магазинов. ФОТО

7 April 2010, 18:10

 

Життєві стежки двох житомирян, до речі, незнайомих до цього, випадково перетнулись на одному з перехресть обласного центру. І, певно, не в зовсім гарні для них часи. В обох за плечима понад 10 років відбування покарання за тяжкі злочини, відсутність роботи, а отже, і коштів для життя, та сім’ї. Слово за слово і чоловіки вирішили обмити несподівану зустріч.    40-річний Андрій запросив до себе у помешкання, яке тимчасово наймав,    37-річного Олександра (імена змінені).
За неквапливою бесідою, щедро приправленою горілкою, нові знайомі розмірковували над буттям. Жити, допоки є де, однак уже підходить час сплати за оренду будинку, грошей же немає, - розповідав Андрій. Працювати різноробочим, по-перше, багато не заробиш, а по-друге, і роки не ті, і бажання ніякого. На більш-менш пристойну роботу або відразу не беруть,  ознайомившись з анкетою, або згодом  просять звільнитись, - ділився з другом Олександр.
Втім особливо з цього приводу чоловіки не переймались. Їм відомі  десятки альтернативних, хоча й незаконних, шляхів підзаробити. Саме один із них того дня вони і обрали.
Як розповів начальник сектору карного розшуку Житомирського РВ Микола Нишпал, усередині березня упродовж одного тижня до чергової частини райвідділу надійшло відразу три повідомлення про крадіжки з магазинів у сільській місцевості. Вони були скоєні з перервою в один-два дні. Нічні злодії не гребували нічим: продовольчі та промислові товари, спиртні напої, цигарки, засоби особистої гігієни та косметика, постільна білизна та рушники, навіть рибальське придаддя, врешті гроші. На місця злочинів виїжджали слідчо-оперативні групи, які зафіксували схожість способу вчинення крадіжок та  інші сліди, що вказували на можливу причетність до злочинів одних і тих же осіб.
Оперативники карного розшуку розпочали напружену роботу, щоб встановити особи підозрюваних, врешті вийшли на одного з жителів обласного центру. Детально перевіряли коло його знайомих та друзів, з якими він підтримував або міг підтримувати зв’язки. Несподівано, ніби відчуваючи недобре, чоловік залишив місто. Довелося відслідковувати  маршрут та мету його поїздки. Як з’ясувалось, він розважався в одному з курортних місць Закарпаття, звідки незабаром і повернувся. За час його відсутності оперативники змогли упевнитись у причетності чоловіка до крадіжок, то ж вдома його вже чекали міліціонери та наручники.
 
 
 
 
Водночас було встановлено і спільника. На цей час вони разом винаймали житло, де і зберігали  викрадене. Під час огляду їх помешкання  вилучено майже півтори сотні найменувань поцуплених речей. Один із затриманих,  коментуючи свої дії, абсолютно переконливо стверджує, що обікрасти магазин для нього ніякої складності не має. У минулому він деякий час працював експедитором, тож більшість торгівельних закладів  були знайомі – місце розташування, укріплення, режим роботи, наявність товарів. Як правило, спільники вдень знайомились із таксистом, щоразу з іншим, домовлялись про майбутню поїздку, нібито до родичів, та брали номер мобільного. Уночі телефонували, викликали на конкретну адресу, звідки вирушали у віддалене село району. Неподалік магазину виходили з авто і за деякий час повертались з баулами.
Про проникнення чоловік розповідає, що для цього достатньо лише лома. Зайти через центральний вхід до магазину практично неможливо, однак на вікнах грати найчастіше лише умовні або зовсім благенькі, тож відігнути їх абсолютно нескладно, далі розбивали скло та залазили досередини. Таким чином, вони потрапили у три торгівельні заклади у селах Житомирського району. Останній навіть примудрилися спалити, хоча самі про це дізналися лише від міліціонерів. Як згодом було встановлено, у пошуках грошей нічні візитери порозкидали документацію магазину, накладні і таке інше. Один із чоловіків, не загасивши недопалок цигарки, кинув його на підлогу, що у подальшому і стало причиною пожежі.
Але найбільш прикрим є те, що  цей магазин був обладнаний спеціальним викликом – продавець на свій мобільний телефон відразу отримувала повідомлення про найменший рух у приміщенні закладу. Проте цієї ночі жінка просто забула ввімкнути сигналізацію.
У с. Новій Рудні злодії побували у ніч з 19 на 20 березня, однак тут їх чекала невдача. Так просто зламати грати не вдалося. Власник надійно подбав про своє майно і достатньо укріпив магазин. Нічні візитери лише пошкрябали двері та вікна і ні з чим повернулись назад.
Наступні крадіжки були скоєні на території інших районів Житомирщини. Самі затримані визнають, що їх було 8, хоча міліціонери вважають, що допоки про їх загальну кількість говорити зарано.  Наразі триває розслідування кримінальної справи, порушеної за ч. 3 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. Окрім того, три встановлені на даний час автомобілі таксі уже поставлені на штрафний майданчик як знаряддя вчинення злочину, там вони перебуватимуть до винесення рішення суду.
Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі