Події

В Житомирской области взрослые спаивают детей?

14 April 2010, 09:43

Картина «підліток із цигаркою та пляшкою пива в руках», вже нікого не дивує. Дорослі, коли таке бачать, проходять повз,  й доволі рідко роблять зауваження,  скоріше, просто відвертають голову.

Сьогодні  проблема пияцтва та тютюнокуріння серед  дітей набула актуальності. Для суспільства довгоочікуваними було прийняття законів, що регулюють й обмежують вживання тютюнових виробів, продаж пива та слабоалкогольних напоїв особам, які не досягли 18-річного віку.

Як зазначає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області підполковник міліції Борис Васькевич, сьогодні задля попередження пияцтва та тютюнопаління серед дітей, на виконання Законів України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв " та "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" міліціонери Житомирщини постійно проводять профілактичні заходи.

В ході останнього відпрацювання було перевірено місця дозвілля неповнолітніх, в тому числі розважальні заклади, парки та інше. Під час профілактичних заходів міліціонерами затримано 243 неповнолітніх:            27 з яких за вчинення правопорушень (20 неповнолітніх громадян вже притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства), 104 підлітки за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива, 31- за паління.

До наслідків зазначеної протиправної поведінки напряму причетні деякі дорослі, які, можливо, через корисливі мотиви, або просто не задумуючись, реалізують неповнолітнім  алкоголь, цигарки. Міліціонерами вже виявлено 58 таких фактів.

Зазначимо, що чинне законодавство (Закон України Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів) передбачає анулювання ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами і алкоголем для тих підприємців, які реалізовуватимуть ці товари неповнолітнім.

Як приклад, 19 березня в обласному центрі зафіксований факт продажу продавцем одного із торгівельних закладів цигарок неповнолітньому, якому навіть за зовнішніми ознаками було видно, що до 18-ти ще далеко. За даним порушенням були складені відповідні матеріали й вже 22 березня ліцензія даного суб’єкта на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами була анульована. Крім того, на власника було накладено штраф.

Борис Адамович відмітив, що в ході відпрацювання працівниками міліції було направлено 11 матеріалів перевірок щодо виявлених порушень правил торгівлі до податкової служби. Кожен із власників торгівельних закладів, окрім позбавлення ліцензії за порушення роздрібної торгівлі, отримав штраф у розмірі 6800 гривень.

Борис Васькевич підкреслив, що однією із причин виникнення дитячого алкоголізму є  і особистий приклад дорослих. На жаль, значна частина вихідців із так званих «неблагополучних сімей», стає на шлях пиятики. Адже все, що бачать діти в таких родинах, це сльози, постійні сварки, голод, бо їхні батьки кожну копійчину витрачають на пекельну воду.

Впродовж профілактичних заходів за неналежне виконання батьківських обов’язків по вихованню дітей притягнуто до адміністративної відповідальності 96 дорослих. Міліціонери виявили 19 випадків доведення дорослими дітей до стану сп’яніння та порушено  одну кримінальну справу  за ст. 304 Кримінального кодексу України (Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність), якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Міліція звертається із проханням неухильно дотримуватися чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям. Адже кожен з нас відповідає за майбутнє покоління. Продаючи спиртне та цигарки дітям, задумайтесь, що хтось може запропонувати закурити чи випити Вашій дитині. І ніхто не може сказати, що після цього може статися…     

 

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі