Україна

Арсеній Яценюк: «Президент має розпустити парламент»

15 April 2010, 14:39

Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк підкреслює, що президент України повинен розпустити Верховну Раду і призначити дострокові вибори, оскільки Конституційний суд своїм рішенням не підтвердив законність створення поки що чинної парламентської коаліції. На переконання політика, такий хід подій дасть країні стабільність на п’ять наступні років, яку слід використати для проведення системних реформ.

Арсеній Яценюк зазначив, що останнє рішення Конституційного суду не підтвердило легітимність коаліції у Верховній Раді.

- У рішенні КС немає жодного слова про легітимність цієї коаліції. Це рішення не встановило ніякого факту, що уряд і коаліція, яка сформована цим парламентом, легітимні, - заявив він в ефірі програми «Шустер live» минулої п’ятниці.

За його словами, дане судове рішення підтверджує, що коаліцію формують фракції. При цьому голова Конституційного суду пояснив, що воно не суперечить попереднім рішенням КС:

- Нагадаю, що за рішенням Конституційного суду від 17 вересня 2008 року коаліцію утворюють депутатські фракції, які набрали на виборах більш ніж половину голосів і провели в парламент понад 225 народних депутатів.

Із обох рішень КС випливає, що після того, як парламентські фракції сформували коаліцію із 226 депутатів, до неї можуть приєднатися позафракційні депутати:

- Головна умова при цьому полягає в тому, що спочатку треба легітимно за рахунок фракцій сформувати коаліцію, в якій 226 депутатів.

Таким чином, за словами Арсенія Яценюка, уже понад місяць у парламенті немає легітимної більшості. Адже Партія регіонів, Блок Литвина та Комуністична партія України на останніх виборах провели до парламенту лише 222 народні депутати. Отже, легітимну коаліцію вони утворити не змогли. І тому приєднання до них будь-якої кількості депутатських «тушок» не робить цю псевдокоаліцію легітимною.

Яценюк наголосив, що в президента після оголошення рішення КС з’явилося повне конституційне право припинити повноваження чинного парламенту:

- Президент Янукович публічно пообіцяв народові й послам Великої вісімки: якщо Конституційним судом не буде підтверджено легітимність коаліції, він як гарант Конституції достроково розпустить Раду. Сьогодні для цього він має всі підстави.

При цьому Арсеній Яценюк переконаний, що наступні вибори до Верховної Ради мають проходити за відкритими списками: щоб люди голосували за конкретного депутата, який представляє конкретну партію в конкретному виборчому окрузі. Це, за його словами, дасть країні 5 років стабільності.

Якщо дострокові вибори не буде проведено, чергові вибори до парламенту відбудуться через два роки. Це не сприятиме політичній стабільності й проведенню реформ.

- У такому разі знову почнеться передвиборчий сезон, і всі реформи вкотре відкладуть, - переконаний Яценюк.

За оцінками експертів, поки українці, навіть ті, хто голосував проти Януковича, чекають покращення ситуації і дали владі певний кредит довіри. Проте довго це тривати не може. Як показує новітня історія, вже за півроку після виборів українці більш вимогливо ставляться до чинної влади, вимагаючи змін на краще. Відтак, рейтинг правлячої політичної сили стрімко падає, а її опонентів - зростає.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі