Події

В Житомирской области варвары изувечили мемориал «Героям подполья». ФОТО

20 April 2010, 11:19

- Откуда я знаю, кому этот памятник, я что читал, что там написано... Я не знаю.., –  19-річний яничар із Малина роздратовано знизує плечима.

Зате хлопець добре знав, що літери напису меморіального комплексу вилиті із кольорового металу. Пояснити, коли саме надумався їх звідти зняти не може, - каже, що разом з другом випили горілки і тоді пішли пройтись. Результат їх прогулянки виявився несподіваним.

14 квітня до чергової частини Малинського міськвідділу УМВС України в Житомирській області надійшло повідомлення про те, що у міському парку культури та відпочинку хтось частково демонтував напис «Героям малинського партійно-комсомольського підпілля». Для партизанського краю така новина є надзвичайною, тож міліціонери відразу виїхали на місце події. Уся наступна робота була спрямована на встановлення осіб невідомих, які могли зважитися на таке.

Як розповів заступник начальника Малинського МВ Сергій Липов, уже наступного дня оперативники затримали трьох парубків - двоє з них є жителями району, а один - малинчанин. Як з’ясувалось, вони двічі приходили до меморіалу з варварською метою. Першого разу, 10 квітня, посеред білого дня, близько 16 години, хлопці удвох, добре зросившись оковитою,  прогулювались у парку. А оскільки грошей не було ні на цигарки, ні на горілку, то й розмовляли лише про те, де б їх роздобути. Саме роздобути, а не заробити. Здача металобрухту – непоганий спосіб швидко й відносно легко поправити своє матеріальне становище, вважали хлопці, а отже, справа за малим – знайти залізяччя. Ось тут вони й звернули увагу на бронзові літери меморіалу. Діяли швидко й нахабно. Знайшли неподалік уламок гранітної плити (на території парку саме проходили поточні ремонтні роботи), якою і відбили чотири літери – більше просто підняти були не в змозі. Забрали здобич і були такими.

Викрадене спочатку заховали у лісі, а наступного дня здали на пункт прийому металобрухту в одному з сіл сусідньої області, за що отримали, за їх словами, 310 гривень.

Уже за декілька днів, 13 квітня, сталася друга крадіжка. Щоправда цього разу склад вандалів змінився. Один з напарників не став особливо турбуватися про «колегу по бізнесу» і запропонував вигідну справу іншому знайомому, з яким того вечора його випадково звела  спільна трапеза, звичайно, не без випивки. Уночі, близько другої години, парубки знову прийшли до меморіалу, де уже відомим способом демонтували літери та перенесли до сховку. Згодом їм вдалося реалізувати дві з них та отримати близько 200 гривень, які вони витратили, як самі розповідають, на цигарки та печиво.

Загалом же сума завданих діями хлопців збитків становить понад 2 тисяч гривень, але вимірюється вона не стільки грошима, скільки черговим свідченням  втрати молодим поколінням моральних цінностей та історичної пам’яті .

Наразі за зібраними матеріалами вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, до речі, один із парубків, не дивлячись на 19-річний вік, уже притягувався до відповідальності за аналогічний злочин.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі