Події

В Житомирской области на мясокомбинате специально устроили аварию. ФОТОрепортаж

21 April 2010, 10:32

Комісія з Міністерства надзвичайних ситуацій перевірила стан цивільного захисту у Бердичеві та районі. Подібне буває раз на п’ять років. Свій іспит вже склала Київщина, до 22 квітня комісія перебуватиме на Житомирщині. Причетних до бердичівського цивільного захисту зібрали у мерії, ознайомили із статистикою надзвичайних ситуацій, що останнім часом мали місце на Україні. Після чого розповіли, що саме перевірятимуть: освіту, медицину, аварійно-рятувальні служби, підрозділи МНС та низку суб’єктів господарювання, повідомляє ВІК.

 

Олег Огороднік, заст.нач.державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС України: “В кінці перевірки буде зачитано акт, який буде надано голові облдержадміністрації та Прем’єр-Міністру. Питання серйозні, я хотів би запросити вас до співпраці”.

Доки одна частина перевіряючих відвідувала МКАРС та лікарню, інша завітала на м’ясокомбінат, аби влаштувати там псевдоаварію і перевірити діяльність міських служб. М’ясокомбінат, а також пивзавод, фабрика морозива та водоканал є хімічно небезпечними об’єктами, тому що для роботи використовують хлор та аміак. Умовний витік останньої речовини і трапився у приміщенні компресорної. Перше, що зробили працівники м’ясокомбінату, зачувши про ситуацію, увімкнули сирену, одягнули протигази і повідомили рятувальників. Потім винесли з компресорної постраждалого колегу. За лічені хвилини на місце події прибули пожежні. Вони зупинили свою машину у безпечній зоні, надягли захисні костюми, озброїлись балонами з повітрям і пішли у розвідку.

Доки рятувальники працювали безпосередньо у небезпечній зоні, поза її межами утворився оперативний штаб з різних служб. Спостерігаючи за їхніми діями, члени комісії помічали допущені помилки. В умовах подібної хімічної небезпеки всі мають бути у протигазах чи захисних масках, евакуація працівників м’ясокомбінату почалась лише через 20 хвилин після отримання сигналу, були недоліки і в процесі інформування служб про аварію.

Належно спрацювали МНС-ники. Оцінивши ситуацію, вони стали боротися із парами аміаку, поливаючи умовну хмару розпиленим струменем води. Осадження проводиться для того, аби вітром аміачну хмару не віднесло з території підприємства до міста.

Загальну оцінку стану цивільного захисту міста під час підведення підсумків перевіряючі не дали. Серед виявлених недоліків найчастіше називали неналежне оформлення або відсутність потрібної документації, застарілість і неукомплектованість матеріальних резервів.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі