Події

Милиционеры Житомирской области провели рабочие «каникулы» на вокзалах, рынках и в кафе

28 April 2010, 10:30

- Підростаюче покоління не повинно залишатися без уваги дорослих – зазначає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області Борис Васькевич. - Адже, ким виросте дитина, багато в чому залежить від того з ким вона спілкується, з кого бере приклад. Тому співробітники підрозділів кримінальної міліції у справах дітей систематично здійснюють заходи, спрямовані, передусім, на профілактику злочинності у підлітково-молодіжному середовищі.

Зокрема, не залишається поза увагою правоохоронців проблема дозвілля неповнолітніх у вільний від навчання час. Так, регулярно на території Житомирщини проводяться оперативно-профілактичні заходи, метою яких є попередження злочинності серед підлітків, бродяжництва та жебракування. Працівники міліції проводять перевірку розважальних закладів, вокзалів, автостанцій, ринків, кафе, парків та інших місць масового перебування дітей, в тому числі рейдові перевірки закладів торгівлі з метою виявлення фактів продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.

Як результат, під час останнього такого відпрацювання на території Житомирської області до органів внутрішніх справ доставлено 277 підлітків,  49 з них за скоєння злочинів, 202 за вчинення адміністративних правопорушень, 21 за дрібне хуліганство, за вживання алкоголю -125, за зберігання наркотичних засобів -1.

Дорослий контингент, що втягує неповнолітніх у протиправну діяльність, а також батьки, які не виконують свої обов’язки по вихованню дітей - не залишилися поза увагою правоохоронців. Під час операції «Канікули» до адміністративної відповідальності за такі дії притягнуто 124 громадян, ще 21 дорослий відповідатиме за доведення підлітків до стану алкогольного сп’яніння.

Міліціонери провели ряд заходів, направлених на виявлення та документування фактів продажу неповнолітнім алкогольних і тютюнових виробів. Зокрема, відповідно до ст. 156 КУпАП  зафіксовано 63 факти правопорушень суб’єктами господарювання, які займалися реалізацією неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Зазначимо, що чинне законодавство (Закон України Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів) передбачає анулювання ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами і алкоголем для тих підприємців, які реалізовуватимуть ці товари неповнолітнім. Міліцією було виявлено 41 такий факт, матеріали перевірок щодо виявлених порушень правил торгівлі направлені до податкової служби .

 Отже, результати проведеної операції ще раз доводять, що жорсткий контроль за дозвіллям дітей не шкодить їм, а допомагає уникнути багатьох проблем у відносинах із Законом.

Наразі за шкільною програмою триває остання навчальна чверть, у студентів – останній семестр, а далі – спекотне літо, найвеселіша дитяча пора. Разом з настанням тривалих літніх канікул перед батьками постане питання: чим зайняти дитину на цей період. Борис Адамович радить потурбуватись про це вже сьогодні, особливу увагу звернути на оточення, в якому знаходиться ваша дитина, поцікавитися колом її друзів та інтересами.

Пам’ятайте, що міліція покликана оберігати молодь від скоєння правопорушень та злочинів, однак виховання дитини – прямий обов’язок батьків.

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі