Події

В Житомире прокуратура борется в судах против пристроенных «в самоволку» балконов

10 June 2010, 14:15

Прокуратурою м. Житомира проведено перевірки додержання вимог житлового законодавства та вимог законодавства про містобудування, в ході яких було встановлено, що громадяни міста Житомира, які проживають у багатоквартирних будинках, в порушення вимог чинного законодавства здійснюють самочинні прибудови балконів до квартир.

Так, встановлено, що житомирянин самочинно, всупереч вимог закону та інтересів органу місцевого самоврядування в особі Житомирської міської ради та громадян - мешканців житлового будинку по вул. Київській, здійснив прибудову до власної квартири.

Рішенням виконкому Житомирської міської ради №469 від 31.08.1995 року затверджено "Положення про порядок влаштування балконів у квартирах на перших поверхах існуючих багатоповерхових жилих будинків".

Згідно вказаного Положення про порядок влаштування балконів у квартирах на перших поверхах існуючих багатоповерхових жилих будинків дозволяється в розмірах балконів, які розташовані поверхом вище.

Згідно ст.19 "Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями", які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року за №572 "Переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень, балконів і лоджій власниками квартир, наймачами і орендарями може провадитися лише з метою поліпшення благоустрою квартири за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у цьому будинку. Наймачі та орендарі квартир можуть виконувати вказані роботи тільки з дозволу власника будинку".

Так, адміністрація КВЖРЕП № 8 неодноразово усно та письмово попереджувала відповідача про призупинення робіт та отримання відповідних дозволів на розширення існуючих меж і надбудови балкону, так як він порушує "Положення про порядок влаштування балконів у квартирах на перших поверхах існуючих багатоповерхових житлових будинків в м. Житомирі", затвердженого рішенням міськвиконкому від 31.08.1995 року за № 469.

25.03.2008 року на засіданні міської міжвідомчої архітектурно-будівельної комісії житомирянину було відмовлено в оформленні виконаної прибудови збільшених розмірів, з істотним відхиленням  від затвердженої проектної документації.      

Однак, всупереч існуючим нормативним документам житомирянин здійснив самочинну прибудову до власної квартири в житловому будинку по вул. Київській, з істотним відхиленням від затвердженої проектної документації, чим порушив вимоги "Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затвердженого наказом Держбуду України від 05.12.2000 року №273.

Доказом неправомірних дій цього громадянина, при здійсненні будівельних робіт є постанова начальника Житомирської міської інспекції ДАБК від 04.09.2007 року  №149, згідно якої, останній притягнутий до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері містобудування.    

Своїми діями житель Житомира грубо порушив чинне законодавство та обмежив права інших мешканців будинку по вул. Київській в м. Житомирі, чим  викликав їх незадоволення.

Крім того, встановлено, що інший житомирянин самочинно, всупереч вимог закону та інтересів органу місцевого самоврядування в особі Житомирської міської ради та громадян - мешканців житлового будинку по вул. Київській, здійснив прибудову до власної квартири за вказаною адресою.

Так, адміністрація КВЖРЕП № 8 неодноразово усно та письмово попереджувала відповідача про призупинення робіт та отримання відповідних дозволів на розширення існуючих меж і надбудови балкону, так як він порушує "Положення про порядок влаштування балконів у квартирах на перших поверхах існуючих багатоповерхових житлових будинків в м. Житомирі", затвердженого рішенням міськвиконкому від 31.08.1995 року за № 469.

25.03.2008 року на засіданні міської міжвідомчої архітектурно-будівельної комісії  цьому житомирянину було відмовлено в оформленні виконаної прибудови без проектної документації та збільшених розмірів.      

Однак, всупереч вищевказаному Порядку цей мешканець Житомира здійснив самочинну прибудову до власної квартири в житловому будинку по вул. Київській, чим порушив вимоги "Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затвердженого наказом Держбуду України від 05.12.2000 року №273.

Доказом неправомірних дій цього громадянина, при здійсненні будівельних робіт є постанова начальника Житомирської міської інспекції ДАБК від 12.11.2007 року  №230, згідно якої, останній притягнутий до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері містобудування.

Своїми діями відповідач грубо порушив чинне законодавство та обмежив права інших мешканців будинку по вул. Київській в м. Житомирі, чим  викликав їх незадоволення.

Враховуючи, що незаконними діями цих двох житомирян  порушено інтереси держави, на захист яких прокурором м. Житомира заявлено позови до суду про знесення самочинної прибудови до їхніх квартир в житловому будинку по вул. Київській в місті Житомирі та приведення земельної ділянки до попереднього стану.

Іван Науменко, старший помічник прокурора м. Житомира

Житомир.info

 

                                                                

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі