Події

Житомирська міліція закриває «самогонні крамнички»

29 October 2007, 18:28

За статистикою громадяни України споживають протягом року 32 мільйонів декалітрів спиртних напоїв. З них 18 державних, решту постачає чорний ринок. Не важко підрахувати, що у середньому на кожного жителя держави, в тому числі і дітей, припадає до 7 л горілчаних виробів. А ще залишаються  необлікованими  алкогольні напої домашнього виробництва.

Слід зазначити, що чи не кожен третій злочин, що відноситься до категорії тяжких та особливо тяжких, вчиняється особами, що на момент його скоєння перебували у стані алкогольного сп’яніння.

Спиртні напої стимулюють агресивність та сприяють виплеску негативних емоцій. Для п’яної людини все не так: не так подивився, не так повернувся, не тими словами заговорив тощо. І саме в цей момент чомусь під руки потрапляють речі, які згодом стають знаряддям скоєння злочину. А іноді й вони непотрібні, адже під впливом алкоголю в роздратованої людини з’являється диявольська фізична сила, а кулаки так і наливаються свинцем. Для того, щоб покалічити, а то й позбавити життя того, хто опиняється поруч, вистачає і цього.

Згадаємо лише той моторошний випадок, що стався в одному з сіл Коростенського району, коли 27-річний місцевий житель, будучи добряче напідпитку, вбив односельчанина. І не просто вбив, а, щоб приховати скоєний злочин, розрізав тіло вбитого на частини, викинув їх у меліоративний канал та попростував відпочивати. Головна причина виникнення фатальної суперечки – пляшка самогону. На момент затримання правоохоронцями підозрюваний ще й досі знаходився у стані алкогольного сп’яніння.

Слід відзначити, що боротьбу з пияцтвом слід починати із закриття „підпільних лавочок”, у яких кожен бажаючий може придбати пляшку оковитої домашнього виробництва. Самогоноваріння та його торгівля на території області набуває загрозливого характеру, особливо в сільській місцевості.

Упродовж поточного року Управлінням МВС України в Житомирській області у взаємодії з органами та підрозділами внутрішніх справ області здійснено комплекс профілактичних заходів, спрямованих на протидію самогоноваріння, а також виявлення та взяття на облік осіб, що зловживають спиртними напоями і ведуть антигромадський спосіб життя. Загалом ця робота лягає на плечі дільничних інспекторів міліції, які у межах своїх повноважень, забезпечують організацію профілактичної роботи з особами, що перебувають на обліках в міськрайорганах області, щодо попередження вчинення з їх боку злочинів та інших правопорушень з широким залученням до цієї роботи населення, громадських формувань з охорони громадського порядку, позаштатних дільничних інспекторів міліції та громадських помічників. З початку року дільничними інспекторами міліції області притягнуто до адміністративної відповідальності 1486 осіб за ст. 176 (Самогоноваріння) КУпАП.

Проте, за такі дії законодавством передбачена й кримінальна відповідальність, зумовлена ст.203 (Виготовлення, придбання, зберігання, транспортування з метою збуту і збут самогону та інших спиртних напоїв домашнього виготовлення) ККУ. Тільки в Житомирському районі дільничними інспекторами виявлено 23 таких злочини.

Ольга Номерчук, прес-служба УМВС України в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі