Україна

Згоріла маршрутка на Черкащині. У її салоні було вісімнадцять осіб

31 October 2007, 07:52

”Я чула, як чоловік закричав: ”Стрибай у вогонь!” і стрибнув. Я — за ним. Якби думала про вогонь, то згоріла б заживо”, — згадує 23-річна Надія Одородько зі Сміли Черкаської області.

Жінка лежить в опіковому відділенні лікарні N1 Черкас. У неї попечено 9% тіла. Коліна і права кисть перебинтовані, опіки на обличчі, ліве око закрилося через набряк. Надія обгоріла в маршрутці N140.

Автобус ПАЗ їздив із райцентру Сміла до села Березняки. Уранці 26 жовтня в його салоні було 18 пасажирів.

— Я сиділа на другому сидінні з боку водія, дивилася у вікно, — розказує Надія. — Раптом бачу — з-під автобуса летять іскри. Через щілини до салону повалив густий дим і запах горілого. Водій зупинився.

Передні двері-гармошка автобуса відчиняються повільно, тому пасажири почали панікувати, штовхати їх. Задні були наглухо закриті. Один чоловік став бити ногами у скло, однак це не допомагало. Із вікна з табличкою ”Запасний вихід” вирвати гумовий ущільнювач не вдалося.

26-річний водій В’ячеслав Марценішко вискочив через свої двері, оббіг автобус і надавив на гармошку ззовні. До салону влетіло полум’я, а по тому й дим.

— Ми стрибали прямо у вогняне пекло, — каже Надія. — На землі голосила жінка, іншу гасили з вогнегасника. Я скинула своє пальто, думала, що горить. Хотіла забрати сумочку, та вона палала — у ній вибухнув мобільний.

Одородько дійшла до роботи пішки. Жінка працює в аптеці N3 ”Бурий ведмідь” неподалік залізничної станції ”Шевченкове”. Обприскалася ”Пантенолом” — аерозолем від опіків. Колеги зателефонували її матері, викликали ”швидку”.

Із 18 пасажирів найбільше постраждали шість, чотири з них отримали опіки І–ІІ ступенів. 62-річна Валентина Лихолай зі Сміли та 72-річна Тамара Шевченко з села Велика Яблунівка нині в реанімації опікового відділення лікарні N1. У них попечено 20% тіла. В автобусі на жінках миттєво спалахнув синтетичний одяг.

На третьому сидінні їхав на роботу 54-річний смілянин Анатолій Андреєв. Він працює регулювальником на станції ”Шевченкове”. Нині лікується у Смілі. У чоловіка забинтовано праву рука й обличчя справа. Пригадує, як відчув різкий поштовх:

— Я ще кажу напарникові: мабуть, заднє колесо лопнуло. Почув скрегіт металу об асфальт. Назад повертаюся — в салоні вогонь. Люди із задка — наперед. Автобус спалахнув, як факел. Усі тікали, сумки згоріли.

Після пожежі Андреєв пішов додому.

— Що добре, так це що з дітьми ніхто не їхав, — каже він. — Усе тому, що старий автобус зробили маршруткою. Двері потіхо-о-о-нько відкриваються. Ну, несправні та й усе!

Поряд з Андреєвим лікує опіки 43-річний Андрій Майданіченко. У нього перев’язана права рука й голова. Минулої п’ятниці їхав зі своїм 17-річним сином Владиславом та 21-річним родичем Володимирем Маруничем до знайомих в село Старосілля за Смілу.

Жодна з машин не зупинилася, щоб допомогти

— Коли я вискочив з автобуса, то такий крик стояв, — розповідає чоловік. — Став за деревом, бачу — біля автобуса лежить жінка. Її охопив вогонь з-під днища. Я почав її відтягувати, а від неї вогонь ударив мені в лице. Я обпалив руку й обличчя. Навіть не уявляю, яку температуру витримувала вона. Жінку тоді погасив водій якоїсь маршрутки.

За словами чоловіків, жодна з машин не зупинилися, щоб допомогти. Якщо хтось ставав, то лише подивитися. Допомагали люди, які живуть у будинках неподалік.

— Автобус згорів за 3–4 хвилини, — зазначає Майданіченко. — Добре, що повен бак бензину був. Бо якби була половина, то рвонуло б.

Пасажири не звинувачують водія. Кажуть, він сам злякався й трусився, доки лікарі не зробили укол. Вимагав перевірити його кров на алкоголь, щоб не звинуватили в пиятиці.

— Це автопарк винний, — уважають чоловіки. — Перед виїздом мають перевірити справність. А то підремонтували й випустили гроші заробляти.

Люди згадують, що автобус не раз ламався посеред маршруту.

У Смілянському АТП-17128 кажуть, що йому 16 років. Запевняють, що був технічно справний.

— Ми самі в шоці, — каже заступник голови правління Володимир Мірчук. — Таке трапляється раз на сто років.

Порушили кримінальну справу. Слідчі мають з’ясувати причину загорання й визначити винних. Попередня версія — відірвався бак з бензином.

http://gpu.ua

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі