Події

В Житомирській області райдержадміністрація роздає землю, незважаючи на протести прокуратури

24 March 2011, 09:30

Проведеною Житомирською міжрайонною природоохоронною прокуратурою перевіркою додержання чинного законодавства в Коростишівській райдержадміністрації виявлено, що голова своїм розпорядженням надав дозвіл мешканцю м. Києва на оформлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою її безоплатної передачі у власність. Землю площею 2 га для ведення особистого селянського господарства виділено поблизу автошляху Київ-Чоп на території Більковецької сільської ради.

 Встановлено, що громадянин вже використав своє право на безоплатну приватизацію, отримавши на території Житомирського району безоплатно майже 2 га землі для таких же цілей. 

З урахуванням того, що житель м. Києва намагався всупереч чинного законодавства, вдруге безоплатно отримати землю у власність, природоохоронним прокурором принесено протест голові обласної державної адміністрації з вимогою скасувати незаконне розпорядження Коростишівської райдержадміністрації.

Однак, у лютому 2011 року службові особи Коростишівської райдержадміністрації та Управління Держкомзему в Коростишівському районі, достовірно знаючи, що Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором у жовтні 2010 року  принесено протест на розпорядження голови райдержадміністрації  про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки  мешканцю м. Київ  пл. 2 га, яким, відповідно до ст. 21 Закону України «Про прокуратуру», дія розпорядження зупинена, у порушення ст. 186-1 Земельного кодексу України, на підставі висновку Комісії з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації із землеустрою, що погоджений лише управлінням Держкомзему в Коростишівському районі, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах громадянина, підготували та видали завідомо неправдиве та незаконне розпорядження (від 28.02.11 р.) про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність.

Як повідомив Житомир.info слідчий Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури Андрій Козачук, службові особи порушили чинне законодавство, надавши землю ще й без погодження природоохоронними, санітарно-епідеміологічними органами, органом охорони культурної спадщини та архітектури й містобудування, що є обов’язковим -

У подальшому, службові особи Коростишівської райдержадміністрації та Управління Держкомзему в Коростишівському районі (2 березня 2011 р.) незаконно видали громадянину, який вже використав право безоплатної приватизації землі і отримав земельну ділянку безоплатно у власність площею 1,8 га на території Житомирського району, державний акт на право власності на землю пл. 2 га для ведення особистого селянського господарства на території Більковецької сільської ради Коростишівського району вздовж автошляху загальнодержавного значення Київ-Чоп.

Ці ж службові особи, всупереч інтересам держави, діючи в інтересах громадянина, підготували та видали завідомо неправдиве розпорядження (від 28.02.2011 р.) про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 2 га ще одному громадянину. У незаконному розпорядженні посадовці  зазначили, що воно прийняте на підставі висновку Комісії з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації із землеустрою, хоча насправді такий висновок відсутній і з природоохоронними та  іншими, визначеними ст. 186-1 Земельного кодексу України органами не погоджувався.

На підставі такого незаконного розпорядження службовими особами райдержадміністрації та Управління Держкомзему в Коростишівському районі (у березні 2011 р.) видано державний акт на право власності на землю площею 2 га для ведення особистого селянського господарства на території Квітневої сільської ради Коростишівського району.

Унаслідок прийняття завідомо неправдивих розпоряджень незаконно безоплатно передано у власність громадян 4 га земель державної власності, чим заподіяно шкоду на суму 135 тис. грн.

За даним фактом Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором Сергієм Кокою порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), частиною 2 ст. 366 (службове підроблення)  Кримінального кодексу України, що, зокрема, передбачає покарання - позбавлення волі на строк до 8 років.

Триває досудове слідство.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі