ДОПОМОГА

Цiни на житло впадають у зимову сплячку, можливе зниження

8 November 2007, 08:51
У Києвi немає передумов до подальшого подорожчання житла - цiни реальних угод набагато нижчi заявлених в оголошеннях.

Iз початком осенi рiелтори заявили про "пожвавлення ринку, збiльшення числа угод i рiст цiн на столичне житло", однак, як визнають фахiвцi, число реальних угод поки збiльшилося не iстотно, пише газета "Дєло".

Є попит, є покупцi, але вони не готовi купувати житло за запропонованими продавцями цiнами. Квартири, що торiк продавалися за тиждень-два, тепер можуть перебувати в базах мiсяць i бiльше.

"Продавцi за останнi кiлька рокiв звикли до росту вартостi на житло, i тому продовжують пiдвищувати цiни на квартири за iнерцiєю, але покупець уже не готовий купувати житло за будь-яку призначену вартiсть. Рiвень доходiв цього не дозволяє", - пояснив директор агентства нерухомостi "Валiон" Артур Пилипчук.

При цьому попит залишається практично на тому самому рiвнi, а пропозицiя продовжує рости. Однi рiелтори говорять про те, що баланс мiж попитом та пропозицiєю сформований, iншi - що пропозицiя перевищує попит, i в покупця зараз досить широкий вибiр.

Мiнiмальна вартiсть квартир, що реально продаються, - 70--80 тисяч доларiв. Щодо старого житлового фонду i малогабаритних квартир, то вони зараз у цiнi практично не ростуть i в майбутньому, швидше за все, будуть "просiдати".

В озвучуваннi цифр росту цiн пiсля лiта рiелтори розходяться. Хтось говорить, що рiст становив 5%, дехто називає бiльш iстотнi цифри. Однак усi зауважують, що рiвень вартостi завищений штучно.

В одному з агентств нерухомостi виданню розповiли, що реально в процесi переговорiв сьогоднi дiстати знижку до 5% вiд заявленої вартостi. Хоча величина знижки також залежить вiд того, наскiльки була завищена вартiсть продавцем.

"Цiнам на житло сьогоднi вже нiкуди йти вгору, осiннiй ажiотаж рано чи пiзно закiнчиться, i з середини грудня почнеться мертвий сезон на ринку нерухомостi. Думаю, цiлком можливо, що в цей перiод цiни знову трохи знизяться", - заявив директор агентства нерухомостi "Апартамент" Олександр Андрєєв.

"Я не бачу жодного аргументу для продовження подорожчання житла в Києвi", - пiдтвердив директор агентства нерухомостi "Валiон" Артур Пилипчук.

http://epravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі