Суспільство

В УМВС України в Житомирській області відкрито унікальний музей (3 фото)

10 November 2007, 12:58

Символічною подією напередодні Дня вшанування пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ, що вперше в Україні відзначається 10 листопада, стало відкриття в УМВС України в Житомирській області унікального музею історії міліції нашого краю. Його оригінальність полягає у тому, що експонати, представлені у музеї, відкриті широкому колу відвідувачів, адже знаходяться вони у холі центральної будівлі Управління МВС в області. А це означає, що усі громадяни, які переступають поріг УМВС, мають можливість вільно оглядати експозиції, присвячені діяльності органів внутрішніх справ Житомирщини, зокрема боротьбі зі злочинністю починаючи з далекого 1886 року по теперішній час.

Слід зазначити, що вперше музей історії міліції в тоді ще УВС УРСР в Житомирській області було відкрито у 1976 році. Початково усі експонати були розміщені в окремому приміщенні Управління. Без оновлення жодного експонату музей функціонував 8 років, а у 1984 році експозиції було частково змінено. Проте вже у 1991 році музей житомирської міліції фактично перестав існувати й практично до сьогоднішнього часу – а це 15 років – унікальні експонати були недоступні для пересічних громадян. Частину з найкращих експозицій за вказівкою МВС України направлено до Центрального музею Міністерства внутрішніх справ.

І лише поточного року керівництвом УМВС було прийнято рішення про його відновлення. 9 листопада відкриття радикально оновленого за допомогою матеріалів обласного архіву музею стало можливим завдяки діючим співробітникам та ветеранам ОВС, їхній відданості службі та небайдужості до здобутків минулого.

Експонати за тематикою згруповано в окремі відділи. Наприклад, з новоствореного відділу „Голодомор” відвідувачі можуть ознайомитися з унікальними по своїй суті документами та порушеними у ті трагічні з 1932-го по 1933-й роки кримінальними справами за фактами канібалізму на території Житомирської області.

Сучасність представляє відділ музею „Міліція України”, де документально засвідчено шлях розвитку ОВС Житомирщини, починаючи з часів оголошення незалежності української держави.

Новаційним є створення архівного відділу, що дає можливість звернутися кожному громадянину для ознайомлення з оригіналами кримінальних справ, порушених у роки „розкулачення”, голодомору, сталінських репресій та ліквідацій бандитських формувань у повоєнні часи.

     Вже навіть безпосереднє оформлення музею в холі УМВС викликало жваву цікавість з боку відвідувачів. За цей же час до Управління надійшло 5 заявок із загальноосвітніх шкіл обласного центру на відвідування музею школярами.                  9 листопада перша така заявка була виповнена: музей відвідали учні житомирської школи №12.

     На урочистості з нагоди відкриття музею та для привітання ветеранів ОВС завітали перші особи області – голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Забела та голова облради Ірина Синявська. Для усіх першовідвідувачів музею було проведено екскурс в історію органів внутрішніх справ Житомирщини.

Як справедливо зазначила Ірина Максимівна, безперешкодний доступ до музею відіграє дуже важливу пізнавальну роль. Адже люди відкривають двері Управління МВС за різними причинами, з різними думками та настроями. Але, заходячи у суворе, а для когось, можливо, й похмуре приміщення УМВС, перед очима того чи іншого громадянина розгортається надзвичайно цікавий та подекуди тернистий шлях розвитку органів внутрішніх справ Житомирщини, з якого вони дізнаються про буденну роботу працівників міліції у різні періоди.

Раритетні експозиції та унікальна документація, що відображає долі як правоохоронців, так і пересічних громадян, мають неабиякий позитивний вплив і на молодь, що бажає поповнити лави міліції, а саме додає обізнаності з історії міліції та почуття відповідальності перед усім вагомим надбанням минулих років.

     Для самих правоохоронців відкриття в УМВС такого музею – це ще один крок до повноцінного втілення у життя програми Президента України „Десять кроків на зустріч людям”, у рамках якої міліція тримає курс на демілітаризацію і гуманність з метою повернення довіри населення до органів внутрішніх справ та встановлення між правоохоронцями та пересічними громадянами партнерських відносин.

Свято продовжилося у актовій залі УМВС, куди були запрошені пенсіонери органів внутрішніх справ Житомирщини та гості.

 

На адресу сивочолих ветеранів лунали теплі слова привітання. З рук поважних гостей – Юрія Забели та Ірини Синявської – ветерани отримали нагороди від облдержадміністрації та Житомирської обласної ради.

 

Зі словами подяки та глибокою повагою за сумлінне виконання службових обов’язків до ветеранів звернувся начальник Управління МВС України в області генерал-майор міліції Володимир Бедриківський. Запрошеним ветеранам вручені відзнаки Міністерства внутрішніх справ України та УМВС України в Житомирській області, а також грошові винагороди.

До ветеранів звернулися й молоді їх послідовники, запевнивши, що позитивні здобутки та багаторічна практика не втрачаються, вони передаються новим і новим поколінням правоохоронців. Ефективно використовуючи досвід минулих років, працівники органів внутрішніх справ і надалі служитимуть оберегом миру та спокою в країні.

Святковий концерт оркестру УМВС та душевні пісні у виконанні його солістів, що продовжили урочистості, стали ще одним подарунком для усіх пенсіонерів та ветеранів. 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі