Україна

Ющенко виклав в Ізраїлі всі аргументи

14 November 2007, 08:50

Президент Віктор Ющенко сподівається на активізацію політичного діалогу між Україною та Ізраїлем.

Про це він заявив на зустрічі з активом Всеізраїльського об’єднання вихідців з України та представниками української громади в Єрусалимі, повідомляє УНІАН.

Ющенко підкреслив, що Україна надзвичайно зацікавлена, щоб в першу чергу політичний діалог розвивався активніше.

"Ми маємо більше спілкуватися, на жаль, останні роки, можливо, не були кращими для налагодження такого ефективного діалогу", - сказав він. Президент сподівається, що заплановані зустрічі з керівництвом Ізраїлю дадуть поштовх для розвитку таких відносин.

Також Ющенко відзначив зацікавленість України у розвитку економічного співробітництва, вважаючи, що активізація політичного діалогу дасть позитивний сигнал для бізнесу.

При цьому він назвав недостатньою цифру в півмільярда доларів, яка характеризує товарооборот між країнами, а також обсяг інвестицій (60 млрд. дол.), які надходять в Україну з Ізраїлю, зауваживши, що між країнами існує великий потенціал.

У ході зустрічі Ющенко також торкнувся ставлення в Україні до єврейських громад. "Антисемітизм і ксенофобія не є сьогодні характерними для українського життя", - наголосив президент.

Він також пояснив єврейській громаді ставлення України до ОУН-УПА, підкресливши, що ОУН-УПА в Україні ототожнюється з поняттям визвольного руху і ця організація жодним чином не була причетна до антисемітських дій, а її статутні документи не несуть антисемітських положень. Навпаки, за словами Ющенка, в лавах ОУН-УПА було багато євреїв.

Ющенко підкреслив, що Україна дуже хоче знайти порозуміння у єврейській громади.

Президент також багато уваги він приділив розповіді про Голодомор 1932-1933 року в Україні, і про те, чому так важливо для України його міжнародне визнання.

Ющенко зазначив, що, за різними оцінками, Голодомор забрав від 7 до 10 млн. українців, це не лише трагедія України, це - трагедія людства. На його думку, визнання на міжнародному рівні цієї трагедії дозволяє вшанувати пам’ять жертв, а також позбутись страху тим людям, які пережили Голодомор.

Президент також наголосив, що намагання України домогтися визнання на міжнародній арені Голодомору не спрямоване проти якоїсь країни.

"Якщо хтось говорить, що це проти Росії, я можу сказати, що це не вина Росії, російського народу. Це вина тоталітарного режиму, якого вже нема", - наголосив Ющенко.
http://www.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі