Події

Викрадені трансформатори енергоживлення зловмисники перевозили під картоплею

16 November 2007, 18:31

У період з 16 по 20 вересня 15 населених пунктів Новоград-Волинського, Червоноармійського, Баранівського, Бердичівського та Житомирського районів залишилися без енергоживлення. І припинили постачання енергії у будинки їх жителів далеко не природні стихії.

У ніч на 17 вересня до чергової частини Новоград-Волинського міськрайвідділу надійшло повідомлення про знеструмлення 5 сіл району. Одночасно така ж інформація надійшла до чергових частин Баранівського та Червоноармійського райвідділів. Виїздом на місця подій слідчо-оперативними групами була встановлена причина повного або часткового знеструмлення населених пунктів: у всіх випадках виявлено відсутність трансформаторів, призначених для відокремлення приймача енергії від первинної електричної мережі та мережі заземлення.

Буквально три дні потому, в ніч на 20 вересня, подібні повідомлення про порушення енергопостачання та виявлену відсутність силових трансформаторів надійшли до райвідділів міліції з Бердичівського та Житомирського районів. Аналіз зареєстрованих фактів крадіжок силових трансформаторів та інформація, отримана з безпосереднього огляду місць подій, дали змогу працівникам міліції вважати, що усі ці злочини скоїли одні й ті самі особи.

Правоохоронці одразу ж почали проводити оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення осіб можливих зловмисників. На розкриття крадіжок було зорієнтовано весь особовий склад міськрайвідділів усієї області. З метою встановлення можливих очевидців правоохоронцями здійснювався подвірний обхід будинків, розташованих в районі скоєння злочинів. Було перевірено раніше судимих за аналогічні злочини осіб, що проживають на території нашої області.

За словами начальника управління карного розшуку УМВС України в області Сергій Талько, працівники міліції не обмежилися проведенням розшукових заходів тільки на Житомирщині. Відпрацювання проводилися на Хмельниччині, а також у інших регіонах України.

В подальшому у правоохоронців з’явилась інформація щодо можливої причетності до скоєння крадіжок жителів Запорізької області. Працівники міліції Житомирщини, відряджені до Запоріжжя, затримали двох мешканців Оріхівського району – 35-ти та 29-річного віку. Вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження ще одного зловмисника. Під час затримання та проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання підозрюваних вилучено автомобілі „Фольцваген-Джета” та „Фольцваген-транспортер”, що належать затриманим і використовувались для перевезення викрадених трансформаторів енергоживлення. Крім того, правоохоронці виявили й звичайнісінький візок, так звану „кравчучку”, за допомогою якої зловмисники безпосередньо переміщували викрадені трансформатори до авто.

До речі, вартість одного такого трансформатора становить від 15 до 25 тисяч гривень. Загалом же, збитки, нанесені злодіями по 15 фактам крадіжок на Житомирщині, попередньо оцінюються у 400 тисяч гривень!

Наразі встановлюється причетність заарештованих жителів Запорізької області й до ряду крадіжок в інших областях України, а також серії злочинів на території Житомирщини, зареєстрованих минулого року. Вже встановлено декілька фактів причетності їх до подібних крадіжок на Херсонщині.

Відома і сама схема, за якою діяли злодії, викрадаючи силові трансформатори. Так, вони приїжджали до населених пунктів під приводом заготівлі сільськогосподарської продукції. Вдень вони скуповували у населення картоплю, одночасно намічаючи можливі підходи до станцій енергоживлення. А вночі скоювали крадіжки силових трансформаторів, одразу вивозили їх за межі області з подальшою реалізацією.

Правоохоронці наразі встановлюють точки збуту викрадених силових трансформаторів. Слідство по даній справі триває.

 

Ольга НОМЕРЧУК, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі