Ющенко пропустив гол на власному полі

23 November 2007, 08:04
Як учень перед походом до школи отримує настанови від батьків не дружити з бандитами із сусіднього двору та не смикати сусідку по парті за косу, так і президентський блок «Наша Україна – Народна самооборона» отримав останнє напуття від свого почесного лідера.

За півдоби до відкриття нового парламенту Віктор Ющенко спробував повчати своїх підопічних на тему стосунків з донецькими «хуліганами» та застерігав від спокусниці з косою на голові. А щоб дитина не відбилася від батьківських рук, президент спробував приставити до свого класу старосту в особі Івана Степановича Плюща.

Однак Ющенко пропустив той момент, коли з покірного хлопчика його блок перетворився у бунтівного підлітка. Події на Банковій у четвер засвідчили, що НУНС більше не сприймає методи виховання свого почесного голови.

Напередодні початку роботи Верховної Ради шостого скликання Віктор Ющенко оголосив збір на Банковій новообраних депутатів за помаранчевим списком.

За деякою інформацією, на зустріч прибули всі, окрім Станіслава Довгого – батька Олеся Довгого, секретаря Київради. Йому, за деякою інформацією, нещодавно було зроблено операцію. Ця поважна причина дозволяє Довгому-старшому не ходити на Банкову, хоча пізніше свідки бачили його у одному з київських ресторанів.

Оскільки нарада відбувалася без журналістів, країна може тільки з переказів дізнатися про атмосферу, яка панувала на Банковій. За допомогою власних джерел «Українській правді» вдалося відтворити хід консультацій у секретаріаті президента.

У своєму традиційно тривалому вступному слові Ющенко торкнувся поточної ситуації в країні.

Серед іншого президент обурився, що переговори про створення коаліції від НУНС ведуть п’ять різних груп. «Це все має відбуватися у одному місці», - суворо наказав Ющенко.

Він також, хоч і доволі толерантно, висловив невдоволення темпами створення єдиної партії. Як відомо, зараз навколо теми, хто буде організовувати цей процес, зіштовхнулися Віктор Балога і В’ячеслав Кириленко.

Ющенко закликав не образити Партію регіонів у новому парламенті – тобто вибудувати «співпрацю нового типу з опозицією, яка би передбачала їх участь у владі».

Водночас президент сказав, що не знає, чого прагнуть отримати донецькі. «Це треба у них запитати, що вони хочуть в уряді. Я даю слово, що мені про це не відомо», - присягнувся Ющенко.

У ході наради він також заявив, що головною метою для «Нашої України – Народної самооборони» має бути стабільність, що багатьма учасниками було сприйнято як додатковий аргумент Ющенка на втягування регіоналів у владу.

«Ми не повинні бути задоволені коаліцією в 228 голосів. Війна – це не тема фракції «Наша Україна». Ми не маємо перетворювати парламент у бійню», - застеріг Ющенко.

«Нестабільний парламент – це злочин проти України», - ще раз додав він.

Водночас майже відразу Ющенко подав знак на користь демкоаліції: «Немає альтернативи 228. Немає підстав переходити на іншу модель коаліції. І розмови про будь-яку іншу модель починаються не від мене».

Президентському блоку також дісталося від Ющенка за те, що вони віддалися на поталу третім силам – очевидно, мова йшла про Тимошенко.

«Ми граємо не в свій сценарій. Я вас закликаю – майте свою політичну силу, майте свою голову на плечах», - повчав Ющенко своїх соратників.

Він наказав ще раз «пройтися» по тексту коаліційної угоди з блоком Тимошенко, щоб наступну свою зустріч з нашоукраїнцями присвятити новим законопроектам. Доволі несподівано двічі пролунала вимога від Ющенка визначитися стосовно єдиного зБЮТ кандидата на посаду мера Києва.

При цьому Ющенко попередив, що створення демократичної коаліції містить «підводні міни», до яких він відніс питання призову до армії та продажу землі, в яких між БЮТ та НУНС існують протиріччя.

Увесь контекст заяви Ющенка вказував на те, що він не піде на жодні поступки в цих темах.

Неочікувано для багатьох Ющенко також виступив проти жорсткого імперативного мандату в парламенті. «Якщо хтось думає, що всіх можна буде построїти по шнурку, то він помиляється. Є догмат – вільний і незалежний депутат, і цього догмату неможливо обійти», - сказав він.

Здивовані депутати лише переглядалися від цих слів президента – як відомо, причиною розпуску парламенту стало саме нехтування принципу імперативного мандату.

Також Ющенко виступив проти ухвалення всіх законів одним пакетом, як це раніше пропонувала Юлія Тимошенко. «Пакету не буде, бо це – недемократично», - заявив глава держави.

Нашоукраїнці на зустрічі з Ющенком. Фото прес-служби президента

Головною інтригою до останнього залишався претендент на посаду спікера парламенту від НУНС, оскільки в цій загадці є розгадка і формату нової коаліції. Основна конкуренція розгорнулася між В’ячеславом Кириленком, який виступає за союз з БЮТ, та Іваном Плющем, що прагне широкої коаліції.

У своєму вступному слові Ющенко торкнувся кадрових питань. Перша ж несподіванка була в тому, куди він порекомендував В’ячеслава Кириленка – на місце... віце-прем'єра в уряд.

Ющенко також назвав людей, які, на його думку, мають претендувати на місце голови Верховної Ради. З вуст президента пролунало чотири прізвища – Юрія Єханурова, Юрія Костенка, Івана Плюща та Арсенія Яценюка.

Відсутність Кириленка в цьому списку стала другою несподіванкою.

Третій сюрприз був у тому, кого Ющенко назвав кандидатами на місце лідера фракції: знову ж таки, Юрія Костенка, Юрія Єханурова, а також Миколу Оніщука та Михайла Полянчича. Останній є головою контрольно-ревізійної комісії партії "Наша Україна", і його поява в цьому списку також виглядала непередбачуваною.

Так само кидалося в очі, що Ющенко не назвав Кириленка і в цьому списку – хоча, можливо, він виходив з того, Кириленко перейде працювати або до уряду, або в керівництво парламенту.

Зате відсутність Луценка у числі претендентів на місце голови фракції яскраво показувало, що колишній міністр внутрішніх справ втратив довіру в очах Ющенка.

З інших кадрових вимог президент наполягав, щоб до сфери відання НУНС перейшли Фонд держмайна та Антимонопольний комітет. Як відомо, за розподілом посад ФДМ зараз є квотою блоку Тимошенко, тоді як антимонополіста має призначити "Наша Україна".

Крім іншого, Ющенко наголосив, що силовий блок влади має бути сформований ним. Пояснив він це необхідністю почати спецпрограму по боротьбі з корупцією. При цьому президент заявив намір призначити не тільки міністра внутрішніх справ, але і генпрокурора.

Першим після Ющенка слово взяв Борис Тарасюк, який виступив різко проти широкої коаліції. З екс-міністром закордонних справ трапилися метаморфози – якщо рік тому він підтримував союз з Януковичем, то, попрацювавши в його уряді, дізнався ціну пустим обіцянкам прем’єра інтегруватися до НАТО.

Також Тарасюк розкритикував трьох непідписантів – Івана Плюща, Ігоря Кріля та Василя Петьовку.

Окремо Тарасюк торкнувся теми конфлікту всередині НУНС, коли штаб на чолі з Балогою і політрада під проводом Кириленка розривають керівні важелі в цій політичній силі.

«Не забувайте, що у вас є ще й президент!» - зупинив його Ющенко.

Ющенко також захистив від критики штаб за провал на виборах, поклавши частину відповідальності й на перших осіб блоку – Луценка і Кириленка.

Сюрпризом для багатьох стали слова Луценка. Його різкі настрої не є секретом в НУНС. Однак на цій зустрічі він взявся показувати свою толерантність Ющенку.

«Позиція президента з приводу кадрових питань є апріорі справедливою для нас. Всі проблеми у нас виникають через брак діалогу між лідерами блоку і керівництвом секретаріату», - заявив Луценко.

Він також спробував відбитися від претензій на свою адресу, коли Банкова закидала йому підлабузництво до Тимошенко.

«Скрізь нав’язується думка, що ми з Кириленком лягли під Юлю. Але якщо й лягли, то не «під», а «на» Юлю», - намагався пожартувати Луценко.

Загострення розмова набула після того, коли Луценко зачепив Плюща, запропонувавши йому маловпливову посаду постійного представника президента у новому парламенті.

Плющ не змусив себе чекати з відповіддю. Він традиційно взявся повчати у характерних для себе лексичних виразах, чим викликав сміх серед присутніх.

Також Плющ несподівано підтримав Кириленка і навіть взявся захищати його перед Луценком. «Ви, Юрій Віталійович, сиділи в зовсім іншому місці, коли цей молодий політик зростав з граніту разом з Україною», - заявив Плющ.

Секретар Радбезу взяв самовідвід у обговоренні його кандидатури на спікера. «Мені не потрібна посада. Вона треба таким як Луценко!»

Протягом зустрічі також виступив сам Кириленко і екс-мер Києва Олександр Омельченко, який заявив, що не буде відкликати свій підпис під зобов’язанням створити союз з БЮТ.

На сам кінець наради Ющенко закликав усіх членів фракції поставити підписи під зобов’язанням вступити у демократичну коаліцію.

Хоча існує офіційна версія, що там не вистачає лише три автографи, однак реальна картина може бути іншою. Зокрема, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк у розмові з кореспондентом «Української правди» дав зрозуміти, що також не скріпляв цей документ.

«Іншої коаліції не буде, інших виборів не буде. Але попереду у нас великі виклики, які треба подолати», - ще раз спробував Ющенко переконати присутніх у необхідності діалогу з Партією регіонів.

Закінчилася нарада пропозицією Ющенка підняти руки тих, хто підтримує висунення В’ячеслава Кириленка на спікера. Хоча досі вважалося, що він не користується достатнім авторитетом у блоці, однак, всупереч очікуванням, за Кириленка проголосували 53 присутніх. Принаймні, таку цифру озвучив Олександр Омельченко, який взявся рахувати голоси.

«Хай Балога рахує!» - кинув на це з місця Луценко. Він все ще намагався розвеселити присутніх. «Сміється той, хто сміється останнім», - можна не сумніватися, подумав у цей момент глава секретаріату президента.

http://www.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі