Події

Масштабна катастрофа на Житомирщині. Мiф чи реальнiсть?

3 December 2007, 09:52

Ще не вгамувалися пристрасті навколо трагедії, пов'язаної з витоком та вибухом побутового газу у Дніпропетровську, ще не висохли сльози на очах дітей - сиріт, жінок та матерів загиблих, ще довго не вгамується біль…

Велике благо цивілізації обертається великими жертвами, якщо газопостачальні системи знаходяться у недбалих руках. Моторошно стає, коли вивчаєш документи щодо дотримання режимів газопостачання та техніки безпеки під час забезпечення  споживачів природним газом. Але нехай говорять цифри.

За інформацією, наданою територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Житомирській області:

Підприємство

ВАТ "Житомиргаз"

- укомплектованість аварійно диспетчерської служби - не укомплектована, фактично 14 чол. при потребі 27 чоловік;

- перевірено 28 ГРП та 2 лінзових  компенсатора у м. Житомирі: виявлено 118(!) порушень, заборонено експлуатацію 27 ГРП та 2 лінзових компенсаторів;

Військове містечко

с. Озерне Житомирського району:

- укомплектованість служби по містечку - не укомплектована, 2 чол. при потребі у 6 чол;

- перевірено 3 ГРП, заборонено їх експлуатацію, виявлено 11 порушень.

м. Коростень ВАТ "Житомиргаз":

     - 67 порушень, заборонено експлуатацію 6 ГРП;

м. Малин:

     - з 12 перевірених ГРП заборонено експлуатацію 8 ГРП, виявлено 51 порушення.

Новоград - Волинськ, Любар, Романів, Бердичів… - список можна продовжити , ситуація не краща всюди.

Типові порушення - невідрегульованість запобіжних клапанів та несправність регуляторів автоматики  ГРП (газорегулюючої підстанції), а кажучи простою мовою - кожної миті  може статися непоправне, - виток газу, вибух. Саме з такої причини стався вибух у Дніпропетровську.

 А чи хвилює когось з посадовців ВАТ "Житомиргаз" "напівкатастрофа", коли газ витікає в атмосферу та готовий вибухнути щомиті у багатоповерхових будинках?

Наведемо витяг з листа Держгірпромнагляду  прокурору Житомирської області Франтовському М.М.  про лише один з типових випадків: " … Під час проведення перевірок в будинку № 8 кв.2 по вул.. Ветеранів у смт. Новогуйвинське виявлено витік газу із стояка, викликана аварійна "04", яка приїхала на місце… через півтори години (!!!)"

Природний газ не має кольору та запаху. Тобто, про виток газу можна дізнатися за специфічним запахом одоранту, який обов'язково повинен додаватися у мережу. Під час перевірок газ запаху не мав.

Жителі Житомирщини ризикують дізнатися про виток газу вже потім, після вибуху, підраховуючи людські жертви, ховаючи загиблих рідних.

Виникають резонні запитання : а куди ж тоді пливуть потоки грошей із гаманців пенсіонерів та інших категорій споживачів? Чому не реагує прокуратура? Скільки сотен або й тисяч жертв потрібно, щоб потім шукати "стрілочника"?

За інформацією начальника територіального управління

Держгірпромнагляду  по Житомирській області  Філіпова В.М.

27 листопада, коли верстався номер, було здійснено рейдову перевірку, результат задокументовано - змін на краще не відбулося.

Газета «Свобода» №45 від 28. 11. 2007

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі