Місто

Ажіотаж у відкритому житомирському ботанічному саду: прийшли понад 10 тисяч людей, поводилися чемно

12 March 2024, 12:04

Житомирський ботанічний сад, до якого вперше за тривалий час мали доступ всі охочі, за три дні відвідали більш ніж 10 тисяч людей.

Про це 12 березня у коментарі Житомир.info розповів проректор Поліського національного університету Іван Мартинчук.

«Людей було багато, але вони намагалися поводитися чемно: нічого не викопували, не виривали, мабуть, тому, що це не сезон цвітіння. У нас була така практика, коли чотири роки тому ми відкрили ботанічний сад на вихідні у травні, то це була халепа: людей було менше, але вони приходили «на пікнік». Після чотирьох годин відкритого доступу було зібрано 12 мішків сміття – пустих пляшок. А цього разу було дуже багато людей і, мабуть, один за одним дивилися, тому поводилися відносно чемно. Єдине що пошкодили – огорожу біля одного зі ставів, а це ж безпека, будемо ремонтувати огорожу. Найбільший аншлаг був у неділю, а загалом було понад 10 тисяч відвідувачів, але ми точно не рахували», - сказав Іван Мартинчук.

Втім, біологи та дендрологи переживають за «червонокнижні» рослини, які є у ботанічному саду.

«По них не можна ходити, бо це їх вбиває, а люди ходили, де хотіли, не тільки по алеях», - наголосив Іван Мартинчук.

Проректор нагадав, що ботанічний сад буде також відкритий і у найближчі вихідні – 16 та 17 березня, з 10:00 до 16:00. Крім того, студентська рада звернулася до керівництва університету з ініціативою щодо збору коштів на підтримку ЗСУ.

«Студенти, які волонтерять у ботанічному саду, ініціюють збір допомоги для 95-ї Поліської бригади: вхід безплатний, але поставити біля входу скриню для збору коштів, які будуть передаватися на 95-ту бригаду, або на закупівлі для їхніх потреб. Скриньку опечатаємо разом з представниками бригади і разом з ними будемо відкривати», - розповів проректор ПНУ.

Нагадаємо, 7 березня Поліський національний університет анонсував відкриття ботанічного саду для відвідувачів 8-10 березня з 10:00 до 16:00 та розповів його історію.

Як повідомляв Житомир.info, 5 жовтня 2023 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан пояснював, що ботанічний сад – це структурний підрозділ університету, він має статус природоохоронного об'єкта, і тому це «не парк для прогулянок». На сесії Житомирської міської ради 30 січня 2024 року за ініціативи голови фракції «Європейська Солідарність» Людмили Зубко депутати проголосували за звернення до Польського національного університету та Міністерства освіти і науки щодо відкриття ботанічного саду для відвідувачів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботсад ПНУ ботанічний сад Поліський національний університет Мартинчук 
Матеріали по темі