Інтерв'ю

Віктор Балюрко розповів про майбутнє житомирських музеїв та реорганізацію пологових будинків

23 December 2011, 14:25

Заступник губерантора Житомирської області Віктор Балюрко, який відповідає за гуманітарні питання, відповід на запитання Житомир.info щодо майбутнього музеїв Житомира та реформування медичної галузі області.

- Вікторе Степановичу, зараз склалася доволі цікава ситуація з музеєм природи та Хресто-Воздвиженьською церквою, які знаходяться в одному приміщенні. Як вони ділять між собою територію, чи не виникає суперечок? Як довго ще вони залишатимуться разом?

 Разом з адміністрацією музею природи і Житомирською єпархією, з владикою Никодимом, ми прийняли рішення, відповідно до якого в теплу погоду церква проводила богослужіння біля входу в музей, а взимку вони проводяться щонеділі в середині приміщення. Для цього зроблені декоративні ширми та переносний вівтар. Вхід на служіння діятиме не парадний, а той, що збоку. В неділю в музеї вихідний, тому ці два заклади не заважають один одному.

В кінці січня вже буде готовий проект будівництва нового приміщення. Вже є домовленість губернатора Житомирської області з прем’єр-міністром України і міністерством фінансів про виділення 10 млн. грн. з державного бюджету на 2012 рік на будівництво нового приміщення. Ми плануємо до кінця року збудувати нове типове приміщення для музею природи. Поки не буде приміщення - ні про яке переміщення експонатів навіть не може бути мови.

 - Де буде розташований новий музей і чи вистачить 10 мільйонів гривень на його будівництво?

 Новий музей буде розташований поряд, на Замковій горі на місці колишнього дворянського особняка біля костелу Святої Софії. Площі для музею буде вдвічі більше, від тої, що вони займають зараз. Адже в музеї є багато експонатів, які знаходяться у сховищах.

На будівництво потрібно 14 млн. грн.: 10 млн. виділяє держава, 4 млн. – шукатимемо в місцевому бюджеті.

- Яка ситуація з будівництвом приміщень для музею космонавтики? Чи буде збудована обсерваторія і вирішені проблеми, які виникли з забудовниками?

 На жаль, у нас не склалася конструктивна співпраця з організацією, що будує, це «Житомирський моноліт». Ми проавансували виконання проекту, виділили 265 тис. грн., але будівельна організація до цих пір не прозвітувала за використання цих коштів. Ми з ними, фактично, розірвали стосунки. Дирекція музею та управління культури звернулися до прокуратури за вирішенням цих проблем.

Музей буде далі добудуватися. Можливо не одразу, обсерваторія – це бажана річ, але музею, перш за все, необхідні приміщення для бібліотеки та фондосховища. Обсерваторія буде добудована, якщо знайдуться кошти. Весною оголосимо тендер і знайдемо нового підрядника.

 - Яка ситуація з іншими закладами культури?

 В Житомирі перебуває на ремонті приміщення краєзнавчого музею. А там, до речі, є дуже хороша картинна галерея. Основи її – колекція барона Шедуара ХІХ – початку ХХ століть. Більшість картин в запасниках. В музеї ми плануємо зробити картинну галерею. Для переміщення історичної експозиції музею плануємо закінчити реконструкцію приміщення магістрату. А в самому музеї на обох поверхах залишиться тільки картинна галерея. Маємо надію, що у 2012 році ці два об’єкти теж завершимо.

 - Закінчується 2011 рік, які цього року в області були найбільші звершення, які плани на наступний рік?

 Загалом в Житомирській області було дуже багато пусків нових об’єктів: починаючи з газифікації сіл, відновлення роботи дитячих садочків в селах, завершуючи новими стратегічними об’єктами як відкриття елеватора «Нібулон». В гуманітарній сфері це відкриття пологових будинків сучасного типу в Бердичеві і Олевську. Значні досягнення є й у сфері творчості, що можна було побачити на сценах театру та будинків культури.

2 червня 2012 року планується відкриття обласного перинатального центру в рамках Національного проекту президента України В. Януковича «Нове життя». Тобто це буде не просто пологовий будинок, тут можна буде лікувати безпліддя, буде відділення, де можна буде боротися з патологіями на ранніх стадіях вагітності, будуть надзвичайно розширені можливості, що стосуються народження дітей.

- Скільки коштів вже вкладено в створення перинатального центру, і скільки ще потрібно?

 Вкладено туди, враховуючи проектну документацію, майже 6 мільйонів з державного бюджету і 1 мільйон з обласного.  Потрібно ще стільки ж.

 - Чи буде збільшено прийомну можливість нового закладу?

 Можливість буде достатня, аби було стільки пологів. Зараз стоїть питання реформування галузі охорони здоров’я. У 2012 році ми виходимо на етап інтенсивного реформування. Буде організована окремо первина і вторинна  медицина.

Первина – це сімейна медицина, невідкладна медична допомога. Вторинна – це стаціонарне лікування, куди будуть включені і пологові будинки. Згідно цієї програми в області будуть створені госпітальні округи: в нас не буде в кожному райцентрі пологового відділення, тому що це економічно не вигідно. Сьогодні при наявності нормальних реанімаційних автомобілів можна довести породіллю за 30-40 км в нормальні, достойні умови.

Одне таке відділення буде працювати на 4-5 районів. Крім того, зараз не потрібно чекати початку пологів. Теперішнє діагностування дозволяє визначати дату народження і жінку за два-три дні спокійно доставлятимуть в пологовий будинок. Тому не треба в кожному районі мати пологове відділення. Для Житомирської області абсолютно достатньо 5-6 відділень.

 - А звідки в районах з’являться сучасні автомобілі швидкої допомоги?

 Сьогодні купити автомобіль дешевше, ніж утримувати лікарню з усім оснащенням, з опаленням і освітлення. Я думаю фінансування буде «переключене». Буде проведена нормальна автомобільна ревізія всього наявного парку. І у нас не такий уже катастрофічний стан зі швидкими допомогами.

- Коли почнеться реалізація програми в Житомирській області? В яких саме райцентрах будуть розташовані пологові будинки?

 Зараз пілотна програма діє в трьох областях України. В Житомирській області реформа розпочалася у 2011 році зі створення відділів охорони здоров’я при районних державних адміністраціях.  Триватиме вона до 2015 року.

Пологові будинки будуть розташовані, безперечно, у Житомирі, як обласному центрі, Бердичеві, Олевську, Коростені та Новоград-Волинському. Ще буде один-два, але де будуть розташовані вирішено буде пізніше.

До речі, не варто боятися, що реформування – це скорочення. В нас сьогодні по області вакансій лікарів-спеціалістів – 1200. Місця не втратяться. Найдеться робота для всіх, держава сприятиме тому, щоб перекваліфікувати спеціалістів.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі