Економіка

В Житомирській області одна з найнижчих середня зарплата в Україні

18 February 2012, 13:33

У 2011 році номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств Житомирщини з кількістю зайнятих 10 і більше осіб, зросла у порівнянні з попереднім роком на 16,0% і становила 2071 грн. Однак, у загальному рейтингу за цим показником Житомирщина посіла 21 місце, випередивши при цьому лише 6 областей (для порівняння: середня зарплата в цілому по країні складала 2633 грн.).

Про це Житомир.info повідомили в головному управліні статистики в Житомирській області

Лідерство в оплаті праці у 2011 році належало працівникам транспорту і фінансової діяльності, зарплата яких перевищила середньообласний показник в 1,4–1,7 раза. Разом з тим, стабільно низькооплачуваними залишаються працівники готелів та ресторанів, яким було нараховано в середньому лише 1149 грн.

Різнилася заробітна плата і в районах області. Традиційно вищою вона була у регіонах з розвинутою інфраструктурою. Так, першість серед територіальних одиниць області належала працівникам міст Малина та Малинського району, заробіток яких становив в середньому 2864 та 2457 грн. А от Житомир у регіональній градації посідав четверту сходинку (зарплата тут була зафіксована на рівні 2291 грн.). Разом з тим, у Романівському, Андрушівському та Баранівському районах вона не перевищила 1700 грн.

При цьому найбільш розповсюджена зарплата  в області у грудні 2011 року  була в межах від тисячі до двох тисяч гривень. Її отримували четверо із десяти працівників. Ще трьом із десяти було нараховано від 2 до 3,5 тис. грн.

Найнижчі зарплати, які були в межах мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством (у грудні 2011 року – 1004 грн.) мав кожен п’ятнадцятий. Найбільша частка працівників, які їх отримували була у сільському господарстві (майже кожен п’ятий) та в діяльності готелів і ресторанів (кожен сьомий). Натомість заробітну плату понад 5 тис. грн. мали близько 6% працівників. А найбільше їх було у виробництві транспортних засобів та устаткування (майже кожен четвертий працівник), фінансовій діяльності (кожен п’ятий).
Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі