Місто

У межі Житомира за новим генпланом увійде 3 тисячі гектарів навколишніх земель

9 August 2012, 16:37

У Житомирі пройшли треті громадські слухання по розгляду проекту генерального плану міста. За новим генпланом у межі Житомира будуть включені близько 3 тисяч гектарів навколишніх територій, у тому числі прилягаючих до міста сіл: Заричани, Станишівка та інші. Новий генплан, розробкою, якого займається державне підприємство "Укрдіпродор" коштував місту близько 1,5 млн. грн.

Про це під час громадських слухань повідомив головний архітектор міста Тарас Борис.

Згідно генерального плану Житомира визначено історичний ареал міста з охоронними зонами пам'яток архітектури. Сюди входить вся територія центральної частини міста з прибережними зонами річок Кам'янка та Тетерів.

Також, за словами Тараса Бориса, за генеральним планом, який створюється на найближчі 25 років, в межі міста мають увійти:

- території, які перебувають у користуванні комунальних підприємств, в тому числі основного смітєзвалища міста;

- територію Соколової гори для формування малоповерхової садибної забудови та включення земель рекреації та земель лісгоспу для створення ландшафтно-паркових зон;

- міське кладовище "Дружба" з перспективою консервації;

- території міністерства оборони;

- 210 гектар території Станишівки;

Крім того, ландшафтно-рекреаційна територія гідропарку буде розширена до села Тетерівка

Головний архітектор міста зазначив, що ще невідомо чи село Заричани буде включено до меж Житомира, оскільки в 2010 місцева громада прийняло власний генплан, в якому не йдеться про входження до меж Житомира.

"Щодо Заричан є два варіанти або формування Заричан, як третього адміністритивного району міста або включення до меж міста лише незабудованих ділянок сільської ради", - сказав Борис.

Тарас Борис повідомив, що за генпланом вздовж вулиці Корольова планується створення основного міського кладовища. Також там планується побудова крематорія. Але це ще не остаточне рішення, оскільки геологічні обстеження на цій території ще не проводились проведені.

Під час слухань у міськраді громадські активісти наголошували, що люди не мають жодного доступу до нового генерального плану.

"Кольорову картинку, яку насправді ніхто не бачив, сьогодні пропонують нам затвердити усією громадою. Так як не відбулось правильного оприлюднення документів, ми пропонуємо визнати роботу влади незадовільною, просити, аби нам показали Генплан у нормальній якості та через два місяці зібратись для обговорення", - сказав заступник голови "Демократичного Альянсу" Іван Фурлет.

На початку громадських слухань сесійна зала була майже заповнена, але питання щодо генерального плану задавало лише кілька осіб.

До 16 серпня 2012 року приймаються пропозиції та зауваження до проекту генерального плану міста. Звертатись за адресою: м. Житомир, вул. Щорса, 6, тел.:  (0412) 47-27-86, е-mail: uma@zt-rada.gov.ua.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі