Суспільство

Бунт проти медичної реформи у Житомирській області. Поки що - в окремому селищі

5 August 2013, 08:20

 Жінки селища Першотравенськ, що у Баранівському районі Житомирської області, повстали проти медичної реформи в локальному прояві  - їх позбавляють гінеколога та акушерки. У місцевій амбулаторії скорочують жіночу консультацію, а з делікатними питаннями жінкам пропонують їздити до районної лікарні, йдеться в сюжеті ТСН.

Олена  Грубійчук  вагітна  шостою дитиною. Каже, не уявляє як  добиратиметься на консультацію у районну лікарню - за 15 км.

"Мені треба кожен раз покинути п'ятеро дітей і їхати туди. На кого мені покидати моїх дітей? Що їздити за ті копійки, що мені виплачують за них?",  - каже жінка.

Більше половини з 5 тисяч приписаних до першотравенської амбулаторії - жінки.  Після скорочення жіночої консультації - замість гінеколога їм доведеться йти до сімейного лікаря. Та й той - один замість трьох.

Протест сільських жінок  головний лікар амбулаторії підтримує.

"Кожна жінка має прийти на медогляд. Не всі можуть поїхати в район, обстежитись там, бо там і так великі черги", - каже Леонід Погорілий, головний лікар  Першотравенської міської амбулаторії.

Від амбулаторії  люди перейшли до селищної ради. Вони вимагають від чиновників, щоб ті перейшли на їхній бік і звернулися до МОЗу з проханням не скорочувати жіночу консультацію.

"У нас 2 тисячі жінок, які сюди ходять. Ми просимо і благаємо їх там, що хай не закривають нашу лікарню", - просить Олена Грубійчук, жителька смт. Першотравенськ.

Щоправда захищати людей від медичної реформи у селищній раді нікому.

"Селищний голова у нас дуже рідкий гість . Усі ці питання до селищного голови доносяться і там їх ховають", - повідомила секретар  Першотравенської селищної ради   Лариса Рибкіна.

Секретар сільської ради зізнається,  протистояти медичній реформі вони не можуть. Єдине, що пообіцяла -  зробити депутатський запит щодо ситуації у Першотравеньску.

Тим часом жителі Першотравенська бояться, що жіноча консультація - лише початок, згодом скоротять і всю амбулаторію. Після появи у селі журналістів - головного лікаря, який підтримав протест,  оперативно звільнили.  

ТСН 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі