Події

В Житомирській області пастухи знайшли мертвого вовка і зняли з нього шкіру, а хижак виявився скаженим

24 October 2013, 12:06

Ще один випадок сказу тварин зареєстрований у Житомирській області. В Олевському районі, на території Поліського природного заповідника, люди знайшли скаженого вовка.

Про це Житомир.info розповів заступник начальника головного управління ветеринарної медицини у Житомирській області Володимир Вісик.

«В селі Копище Олевського району пастухи випасали худобу і знайшли у лісі, в заповіднику, загиблого вовка. Про свою знахідку люди повідомили у ветеринарну службу. І все б нічого – вовк нікого не травмував і не зачепив, - та виявилося, що пастух зняв з нього шкіру. Тому для безпечності голову тварини відправили на дослідження, яке показало, що хижак був скаженим. Чоловік, котрий контактував з хворою твариною, тепер на лікуванні: якщо на його руках були подряпини чи якісь свіжі рани, через контакт з вовком він міг заразитися сказом», - поінформував Вісик.

За його словами, останнім часом в Житомирській області склалася дуже неблагополучна ситуація стосовно сказу: вірус активно циркулює серед дикої фауни. Ветеринари занепокоєні, зокрема, тим, що сказ стрімко розповсюджується серед тварин-мешканців заповідника.

«Раніше на сказ в основному хворіли лисиці. А тут уже й вовки. Це ж другий випадок за місяць», - каже Володимир Вісик.

Аби призупинити розповсюдження небезпечного вірусу сказу, ветеринари ставитимуть питання про закупівлю оральної вакцини.

«Буде вивчатися статут заповідника: яка його площа, яких тварин там розводять, яка їх щільність. Тоді будемо ставити питання про закупівлю оральної вакцини проти сказу. Це французька вакцина, вона дороговартісна. Років 6-7 тому у нас була така вакцина, на її придбання виділяли 3-4 млн. грн. на рік», - повідомив заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в області.

За його словами, французьку оральну вакцину фасують у Києві. З рибного чи м’ясного фаршу формують невеликі брикетики, всередину яких поміщають капсулу з вакциною. Такі «пиріжки»-приманки єгері, котрі знають, якими шляхами пересуваються тварини, розкладають у лісі. М’ясоїдні звірі їх знаходять і з’їдають, тим самим отримуючи щеплення проти сказу.

Як повідомляв Житомир.info, в Овруцькому районі Житомирської області вовк напав на двох жінок. Лабораторне дослідження показало, що хижак був скаженим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі