Події

Подружжя, у якого на пожежі в Житомирській області загинуло півторамісячне немовля, не позбавили батьківських прав

24 May 2024, 15:56

Бердичівський суд задовольнив позов органу опіки та піклування про відібрання трьох дітей без позбавлення батьківських прав у матері та батька, у яких восени минулого року у пожежі загинула наймолодша четверта дитина. Також з обох батьків суд стягнув аліменти на користь дітей. Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів

Про це 24 травня повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«24 травня суд завершив розгляд цивільної справи за позовом органу опіки та піклування Бердичівської міської ради до матері трьох дітей та батька двох молодших дітей про відібрання від них малолітніх дітей віком 13, 3 та півтора року без позбавлення батьківських прав у зв′язку із загрозою для життя. З таким позовом орган опіки та піклування звернувся до суду після того, як у подружжя бердичівлян Р. у жовтні 2023 року у пожежі, яка сталася у квартирі, де вони винаймали житло, загинуло півторамісячне немовля», - йдеться в повідомленні.

В останнє судове засідання відповідачі не з′явилися. Суд дослідив письмові докази у справі та провів дебати, у яких сторона позивача повністю підтримала свій позов.

Цього ж дня суд прийняв рішення відібрати трьох дітей у обох батьків без позбавлення батьківських прав та стягнути на користь дітей аліменти: з матері — по 1 500 грн на кожну дитину, з батька – у розмірі 1/3 частини його доходів. Також кожен з подружжя має сплатити судовий збір.

«Важливо: Якщо протягом року після прийняття судом рішення про відібрання дитини у батьків не усунені причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, зобов'язана вжити заходів до позбавлення батьківських прав. Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини (ст. 170 Сімейного кодексу України)», - підсумовують у суді.

Нагадаємо, зранку 18 жовтня 2023 року у Бердичеві на пожежі у квартирі загинуло півторамісячне немовля, двох старших дітей 2020 та 2022 років народження вдалося врятувати, поліція встановлювала обставини. Згодом цього ж дня відбулося термінове засідання виконавчого комітету: на їхній розгляд, з-поміж інших, виносився проєкт рішення про негайне відібрання дітей від матері у зв’язку із загрозою їхньому життю та здоров’ю. Ще до прибуття пожежного підрозділу власник квартири передав через вікно жінці, яка винаймала в нього кімнату, її двох дітей (2020 та 2022 р.н.) та сам зміг вибратися. По прибуттю до місця події рятувальників трикімнатна квартира на першому поверсі була повністю охоплена вогнем. Мати з дітьми перебувала на подвір’ї, однак повідомила, що в середині оселі знаходиться її ще одна маленька дитина. Рятувальники зайшли в оселю та в колисці виявили немовля. Півторамісячного хлопчика одразу винесли з палаючої квартири, на жаль, він вже був без ознак життя.

Як повідомляв Житомир.info, 8 грудня 2023 року у с. Вербівка Коростенського району під час пожежі в будинку загинули троє малих дітей. 37-річна жителька села Вербівка проживала з власними дітьми 5-річного, 3-річного та 2-річного віку, їхню матір з опіками ушпиталили до реанімаційного відділення Коростенської міської лікарні. Відомо, що у жовтні під час відвідування родини поліцейські виявили, що мати неналежно дбає про дітей. Тоді з жінкою провели роз’яснювальну роботу. Також щодо неї було складено адміністративні матеріали за ст. 184.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: немовля пожежа Бердичів подружжя суд діти загибель  
Матеріали по темі