Влада

Віталій Француз: У Житомирській області офіційно ніхто бурштин не добуває, державі він не потрібен?

27 June 2014, 10:10

 Житомирська обласна рада збирається навести лад з видобутком бурштину на території чотирьох районів області: Коростенського, Олевського, Ємільчинського та Лугинського.

Про це на сесії 26 червня повідомив голова обласної ради Віталій Француз.

«Завтра буде підписане розпорядження, яким буде створена депутатська комісія, яку очолить заступник голови обласної ради, і ми в неї пропонуємо ввійти всім мажоритарним депутатам цих чотирьох районів, всім депутатам, які проживають на тій території, якщо хтось захоче, то ми його долучимо до цього, щоб вивчити це питання і доповісти вам, що відбувається», - сказав Француз.

Коментуючи журналістам ситуацію після завершення сесії, голова облради розповів, що офіційно за отриманням дозволу на видобуток бурштину зверталася тільки одна рівненська фірма.

«Офіційно до нас звернулася тільки рівненська фірма, місяців з три тому, і це питання і сьогодні не розглядалося, тому що немає всього пакету необхідних документів. Більше ніхто офіційно не звертався, офіційно в області бурштин не видобувається», - підкреслив Віталій Француз.

Спільно з Рівненською обласною радою зараз готується звернення до державних органів щодо видобутку бурштину.

«Вже на стадії завершення звернення двох обласних рад до держави: їм не потрібен бурштин? Де закон, де державна компанія? Дійшло до того, що наші колеги пропонують створити комунальну (компанію)», - розповів Француз.

Віталій Француз пригадав, що коли завершувалася його перша каденція як голови облради (у листопаді 2010 року) то ніхто ще й не згадував про видобуток бурштину.

«Про бурштин, що його можна тут добувати і копати, ми ще не знали і не чули в кінці 2010-го року. А сьогодні мені кажуть, що вночі там можна побачити те, що було у тих фільмах про «золотоіскателей». Причому місцеве населення підтримує цю справу, бо кажуть, що вони вдень добирають те, що ті вночі не добрали. Розказують, що там не обходиться без охорони, без зброї і так далі», - зазначив голова облради.

Як повідомляв Житомир.info, 25 червня неподалік Коростеня працівники міліції та СБУ затримали вісім людей, які незаконно видобували бурштин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі