Економіка

Уряд Швейцарії виділить Житомиру близько 190 млн. грн. на розвиток проекту з енергоефективності

9 July 2014, 14:14

Уряд Швейцарії на конкурентних умовах обрав Житомир для втілення Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ) слідом за Вінницею, яка першою долучилася до проекту.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Андрій Білоусов під час інформаційного семінару «Європейська енергетична відзнака: питання впровадження в Україні», проведеного спільно з Швейцарським Бюро Співробітництва в Україні та Міжнародним представництвом ЄЕВ (Швейцарія) 8 липня, - інформує прес-служба Міністерства регіонального розвитку.

«У 2011 році місто Вінниця першим в Україні долучилося до втілення Європейської енергетичної відзнаки та, як очікується, вже наступного року отримає срібну Європейську енергетичну нагороду. Використовуючи цей досвід, Уряд Швейцарії обрав  наступне місто для подібного проекту - місто Житомир. Крім того, наші закордонні колеги планують надати підтримку для втілення ЄЕВ на всеукраїнському рівні», - сказав Андрій Білоусов.

Гуідо Бельтрані, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, повідомив, що метою проекту з енергоефективності у Житомирі, як і у Вінниці, є покращення інфраструктури та енергоефективності міста.

«Проект має три компоненти: втілення ЄЕВ на муніципальному та національному рівні, відбудова систем центрального опалення в обраних районах та громадських будівлях, а також розбудова потенціалу «Житомиртеплокомуненерго», - повідомив Гуідо Бельтрані.

За його словами, у реалізацію цих заходів протягом 2014-2017 років швейцарський Уряд планує вкласти приблизно 14,5 млн. швейцарських франків, тобто близько 190 млн. грн.

«У червні 2014 року було підписано Меморандум взаєморозуміння про координацію дій між Німецьким агентством міжнародного співробітництва (GIZ), що працює над покращенням енергоменеджменту та енергомоніторингу у Житомирі, Швейцарським бюро співробітництва в Україні та Житомирською міськрадою», - повідомив Гуідо Бельтрані.

Він закликав інші міста України долучатися до проектів, які підтримують енергоефективність і відновлювальні джерела енергії, та пообіцяв усім зацікавленим технічну підтримку швейцарських фахівців.

Довідково

Європейська енергетична відзнака була започаткована Швейцарією у 1988 році та швидко зарекомендувала себе як якісна система управління і була інтегрована до національної енергетичної політики. Зараз ЄЕВ – це міжнародний інструмент підтримки міст, націлених на стійкі енергетичну політику та міський розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів та збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі міста. На сьогодні більше 1200 міст з 12 країн світу беруть участь у ЄЕВ, більше 600 з яких вже отримали цю відзнаку.

Андрій Білоусов, Гуідо Бельтрані

Фото прес-служби Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі