Економіка

У Житомирській області матеріально-технічна база промислових підприємств зношена на 50%

8 September 2014, 10:27

У Житомирській області існуючі обсяги інвестування не задовольняють потреб промисловості для забезпечення відтворювального процесу.

Про це зазначається у „Стратегії розвитку Житомирській області” - програмному документі, прийнятому Житомирською облрадою.

В останні роки  відбувалося певне зростання обсягів освоєних промисловими підприємствами інвестицій в основний капітал. Проте у 2013 році у виробництво вкладено коштів тільки на 16% від вартості основних засобів галузі.

Існуючі обсяги інвестування не задовольняють потреб промисловості для забезпечення відтворювального процесу. Оновлення основних засобів відбувається повільними темпами. У 2013 році в промисловості використовувались засоби, зношені на 48,3%.

Найбільш фізично спрацьовані основні засоби у машинобудуванні – 57%, легкій промисловості – 48,5%.

Інвестиційна активність підприємств не завжди супроводжується адекватним впровадженням новітніх технологій та модернізацією технологічної бази. Частка інноваційно-активних підприємств у загальній їх кількості складає лише 12,4%, а тих, що впроваджували інновації, – 10%.

Більшість підприємств і організацій не здійснюють новаторської діяльності, внаслідок чого продовжується скорочення чисельності новаторів, кількості використаних раціоналізаторських пропозицій та їх економічної ефективності. Науково-дослідна робота в основному сконцентрована лише в наукових установах та вузівському секторі економіки.

Серед негативних факторів, які суттєво впливають на науково-технічну та новаторську діяльність, є обмеженість коштів потенційних замовників, недостатнє надходження іноземних інвестицій в наукові розробки.

У 2012 році обсяг фінансування інноваційної діяльності в області скоротився, у порівнянні з 2010 роком, на 36%. Все це призводить до погіршення матеріально-технічної бази науки, старіння наукового обладнання, зменшення питомої ваги наукових розробок у загальному обсязі виконаних науково-технічних робіт.

З урахуванням цього, необхідно переорієнтувати економіку регіону на інвестиційно-інноваційну модель розвитку.

Разом із тим, науково-інтелектуальний потенціал області слабо інтегрований у виробничу і невиробничу сфери, відсутній механізм стимулювання та впровадження дослідно-конструкторських розробок у практичну діяльність підприємств.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі