Спорт

16-річна житомирська школярка стала чемпіонкою світу з самбо

10 December 2014, 12:47

Житомирська школярка (ЗОШ №30) Катерина Хомяк стала чемпіонкою світу з боротьби самбо серед кадетів.

Про свій шлях до перемоги та плани на майбутнє Катерина розповіла журналістам під час брифінгу, який відбувся 10 грудня.

16-річна дівчина почала займатися самбо в 11 років у школі юних десантників і вже здобула чимало високих досягнень у спорті, була чемпіонкою і призеркою змагань різних рівнів. Але найбільше досягнення – перемога на Чемпіонаті світу з боротьби самбо серед кадетів, який у період з 4 по 7 грудня 2014 року проходив у місті Лімасол (Кіпр).

Займатися самбо дівчина почала за прикладом старшої сестри (у батьків Катерини – шестеро дітей).

«Моя сестра теж раніше займалася самбо. Їй не сподобалося, вона залишила заняття. Тоді записалася я. Боротьба – це красиво. Вона розвиває характер і фізичну силу», - каже спортсменка.

На чемпіонаті світу, зізнається Катерина, найважчим був півфінал, коли їй довелося боротися з росіянкою.

«Взагалі було не надто важко. Щоправда, нелегко було боротися з росіянкою. Ми готувалися до боротьби з нею – знали, що вона сильна. У півфіналі я виграла в неї з невеликим рахунком», - розповіла Катерина.

За словами тренера спортсменки Вадима Голуба, у фіналі його підопічна здобула «чисту» перемогу.

«Йшло сліпе жеребкування. Спортсмени витягували номери – «розкидалися» між собою. Було дві підгрупи, одна з них вийшла сильна, куди потрапила Катя. Там були французи, росіяни. Росіяни – найсильніші, адже самбо – це їхній національний вид спорту. Вони зайняли перше командне місце з-поміж усіх команд. Тому, в принципі, усі готуються тільки проти росіян. І ми готувалися конкретно проти цієї дівчинки, бо знали, що вона дуже сильна. Якщо ми її проходимо – проходимо далі. Катя виграє в неї і у фіналі зустрічається з білорускою, і в «чисту» – 12:0 – вона виграє», - розповів тренер.

За свою блискучу перемогу юна спортсменка не отримала нічого, крім медалі і грамоти.

«Враховуючи, що це не олімпійський вид спорту, фінансування взагалі немає. Міністерство виділяє якусь премію. Але, якщо за перемогу на чемпіонаті світу з дзюдо дають 5 тисяч гривень, то за самбо 1 тисячу гривень якщо дадуть, то буде добре… Жодної фінансової підтримки. Лише грамота», - нарікає Вадим Голуб.

Нині мета Катерини – стати чемпіонкою світу з самбо серед дорослих.

«Зараз у нас плани – щоб вона потрапила в збірну по дорослих. І найвища точка – чемпіонат світу по дорослих. Готуємось, тренуємось», - каже Вадим Голуб.

За його словами, останнім часом у ДЮСШ №2, де займається Катя, покращилися умови – зробили ремонт. Однак у спортивній школі лишилися певні проблеми, котрі заважають проведенню занять.

«У нас ліміти на воду і на світло. Ввечері, коли ми займаємось, частково вимикаємо світло. А це дуже заважає заняттям з дітьми, адже темно, і може бути травматизм. І миємось ми через одного, адже ліміти на воду. Півтори тисячі кубів на 500 людей, які займаються в школі, ви розумієте, що це. Маємо ще одну проблему: зробили тренажерний силовий зал, а от тренажерів нема», - розповів Голуб та звернувся до влади Житомира з проханням посприяти у вирішенні проблем спортивної школи.

Наприкінці проведення брифінгу до прес-центру міської ради зайшов перший заступник міського голови Житомира Сергій Сухомлин, який зазначив, за подібні спортивні досягнення варто виділяти земельні ділянки.

«Потрібно приділяти увагу нашим спортсменам, популяризувати їх. В першу чергу у нас зараз стоїть питання допомогти сім'ям учасників АТО, і місто достатньо багато допомагає і виділяє ті ж земельні ділянки. Я думаю, що спортсмени могли б звернутися до міста, щоб, припустимо, за такі досягнення місто виділило земельну ділянку. Коли ми виділяємо земельні ділянки учасникам АТО, часто розуміємо, що той поранений не буде там будуватися, але ми розуміємо, що він зможе продати ту земельну ділянку і пустити гроші на реабілітацію. Якщо місто не може надати матеріальну допомогу спортсмену, то, в принципі, місто може виділити земельну ділянку. І спортсмен сам вирішить: чи побудувати там будинок, чи продасть цю ділянку і буде розвиватися у спортивному плані. Давайте виходити з цієї ініціативи, ми її розглянемо, я думаю, що депутати в цьому плані не відмовлять», - зазначив Сухомлин.

Фото Андрія Дідковського

Довідково: У 2012 році Катерина Хомяк почала займатися на базі ДЮСШ №2 на відділенні боротьби самбо у тренера-викладача Вадима Голуба. За час тренувань в ДЮСШ №2 Катерина Хомяк здобула чимало високих досягнень в спорті, була чемпіонкою та призеркою змагань різних рівнів, а саме:

1.      Чемпіонка чемпіонату України серед юнаків та дівчат 1996-1997 р. н., що проходив м. Львів 17-19.02.2014 р.

2.      Чемпіонка Всеукраїнського турніру на призи ЗМСУ Р.О. Машуренко 12.04.2014 р. м. Луцьк.

3.      Чемпіонка Всеукраїнського турніру з боротьби самбо серед юнаків та дівчат 1998-1999 р.н. м. Ладжин 06.09.2014 р.

4.      Чемпіонка чемпіонату України серед кадетів 1998-1999 р.н. м. Кривий Ріг 19-21.09.2014 р.

5.      Срібна призерка чемпіонату світу з боротьби самбо серед юнаків та дівчат м. Сеул (Корея) жовтень 2014 р.

6.      Чемпіонка світу з боротьби самбо серед кадетів 04-07.12.2014 р. м. Лімасол (Кіпр).

9 грудня наших спортсменів, які поверталися з Чемпіонату, зустрічали у Бориспільському аеропорту

Фото надані управлінням у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі