Політика

8 Березня: свято у жінок і новоград-волинських розвідників

10 March 2015, 10:15

Восьме березня у нашій країні звикли відзначати як жіноче свято. Але у Новограді-Волинському цього дня вже тривалий час відзначає свій день народження ціла військова частина – 54-й окремий розвідувальний батальйон. Так сталося, що у далекому відтепер 1943 році якраз 8 березня було сформовано окремий мотоциклетно-розвідувальний батальйон, який пройшов бойовий шлях із України до Східної Пруссії. Наприкінці Великої Вітчизняної він вже називався Пруссько-Померанським, а на прапорі батальйону були прикріплені ордени Олександра Невського, Богдана Хмельницького та Михайла Кутузова. Тривалий час 54-й розвідувальний батальйон перебував у складі 30-ї танкової дивізії, що дислокувалася у Новограді-Волинському, а  вже у складі Збройних Сил України, коли танкову дивізію розформували, 54-й розвідбат знову став окремим військовим підрозділом. Це - унікальна та особлива частина, призначена для виконання завдань особливої важливості.

Минулорічний, свій 71-й день народження, Новоград-Волинський розвідбат зустрічав на марші, який здійснювався після оголошеної тривоги . Розвідники спочатку попрямували на північ України, у напрямку україно-російського кордону, а потім вирушили на південь, на Херсонщину. Влітку 2014-го батальйон активно готувався до виконання завдань у зоні АТО, а вже наприкінці серпня минулого року підрозділи 54-го розвідбату дислокувалися під Дебальцевим та Маріуполем. З того часу батальйон постійно виконує покладені на нього особливі завдання, здійснюючи розвідувальні рейди на території, контрольованій бойовиками. У розвідників – життя особливе, про нього мало розповідають, однак саме підрозділи розвідбату завжди знаходяться на вістрі небезпеки, а тому перебувають у стані граничної готовності. Адже із ворожими групами, блокпостами противника доводиться мати справу ледь не щодня. На жаль, не завжди зіткнення із терористами-бойовиками проходять без втрат. За час, що минув від початку антитерористичної операції, 54-й розвідувальний батальйон втратив п’ятьох солдатів та офіцерів. Під час загострення ситуації під Дебальцевим, де у січні 2015-го тривали особливо запеклі бої, розвідники із Новограда-Волинського були у рядах військовиків, які відбивали численні танкові атаки ворога. Саме тоді під селом Санжарівкою  загинув старшина Олександр Венгер із Бердичева  та командир розвідувальної роти старший лейтенант Сергій Свищ. Офіцер-розвідник самотужки підбив танк противника, але інший танк із бойовиками-терористами накрив кількох розвідників у окопі.

6 березня 2015 року у новоград-волинському гарнізонному Будинку офіцерів відбулися урочистості з нагоди 72-ї річниці від часу створення 54-го розвідувального батальону. Полеглих у боях рядових Ігоря Юрченка із Попільні, Василя Кіріса із Вінничини, прапорщика Юрія Поліщука із села Токарів Новоград-Волинського району, старшину Олександра Венгера із Бердичева та старшого лейтенанта Сергія Свища із міста Устилуг, що на Волині, вшанували хвилиною мовчання, а представникам родин полеглих воїнів вручено квіти та нагороди. Тут же командир батальйону Леонід Климчук зачитав наказ про присвоєння чергових та позачергових військових звань, а також оголосив список нагороджених державними відзнаками розвідників. Серед нагород – ордени Богдана Хмельницького, «За мужність» та «Слава і честь». А старшому лейтенанту Сергію Свищу посмертно присвоєно звання Героя України. Завершувалося урочисте дійство концертом, який воїнам подарували студенти та викладачі Житомирського коледжу культури та мистецтв. Допомогу в організації концерту воїнам-розвідникам надав їх побратим-однополчанин Павло Жебрівський. Народний депутат України кількох скликань півроку служив у складі 54-го розвідбату у той час, коли батальйон виконував завдання під Дебальцевим. Сьогодні Жебрівський  отримав призначення на роботу у правоохоронних органах України, на які покладені завдання із рішучого наступу на корупцію. А його друзі та побратими, які разом із відзначенням Міжнародного дня прав жінок, відзначили 72-й день народження своєї військової частини, продовжують нести бойове чергування. Знову ж таки – на дебальцівському напрямі та під Маріуполем. 54-й розвідбат, як завжди – на вістрі особливих завдань.

Віктор Герант

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі