Суспільство

У 2014 році в Житомирській області виявили 853 нових випадки захворювання на туберкульоз

24 March 2015, 12:49

23 березня в Житомирському інституті медсестринства відбулася прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, яка проходила під гаслом «Знайти, лікувати, вилікувати кожного!».

Про це повідомляє департамент охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

За словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Віталія Дідика, ситуація із захворюваністю на туберкульоз в області залишається доволі складною. В 2014 році виявлено 853 нових випадки захворювання на туберкульоз. Показник захворюваності на туберкульоз виріс до 67,5 на 100 тис. населення.

Серед вперше виявлених - 38% хворих на туберкульоз у фазі розпаду, 71%-бактеріовиділювачі (особливо небезпечні хворі для оточуючих).

В 2014 році виявлено 35 випадків активного туберкульозу серед дітей віком до 17 років, що становить 14,4 на 100 тис. дитячого населення.

Велике занепокоєння у лікарів-фтизіатрів викликає ріст показника захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз (коли збудник туберкульозу нечутливий до протитуберкульозних препаратів). Минулого року в області зареєстровано 243 випадки хіміорезистентного туберкульозу, що втричі більше в порівнянні з 2010 роком, та в цілому по області цей показник становить 19,2 на 100 тис. населення.

Протягом останніх чотирьох років в області залишається високою захворюваність на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ-інфекція. В 2014 році зареєстровано 79 нових випадків, показник захворюваності становить 6,3 на 100 тис. населення.

В 2014 році зареєстровано 166 смертей від активного туберкульозу, що становить 13,1 на 100 тис. населення.

«З метою профілактики та раннього виявлення туберкульозу, в 2014 році понад 563,3 тисяч жителів області обстежено шляхом профілактичної флюорографії. Зокрема, виконано 14,9 тис. бактеріоскопічних досліджень харкотиння, вакциновано від туберкульозу 13.0 тис. новонароджених, туберкулінодіагностикою (проба Манту) охоплено 104,7 тис. дітей та підлітків» - розповіла заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи протитуберкульозного диспансеру Лариса Коломієць.

Зі слів заступника головного лікаря з медичної частини обласного протитуберкульозного диспансеру Максима Кутишенко, для надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на туберкульоз в обласному протитуберкульозному диспансері розгорнуто 480 ліжок.

Крім того, для продовження лікування в області функціонує два протитуберкульозні санаторії – «Лісова казка» для дорослих на 150 ліжок (Коростишівський р-н) та «Лісовий берег» для дітей на 240 ліжок (м.Житомир).

За кошти державного бюджету область регулярно отримує протитуберкульозні препарати, що дозволяє забезпечити ними всі етапи лікування хворих на туберкульоз: стаціонарний, санаторний та амбулаторний. Для жителів Житомирської області лікування протитуберкульозними препаратами впродовж всіх етапів лікування є безкоштовним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі