Суспільство

СЕС повідомляє про погіршення якості води у криницях та водогінних мережах Житомирської області

17 June 2015, 09:46

У Житомирській області погіршилася якість води у централізованих джерелах водопостачання, криницях, каптажах (облаштованих місцях забору води), а також необлаштованих джерелах та струмках.

Про це повідомляє головне управління Держсанепідслужби Житомирської області.

«Як свідчить аналіз даних, наданих фахівцями держсанепідслужби, за 5 місяців 2015 року з централізованих джерел водопостачання (водогінних мереж – ред.) було відібрано та досліджено 1262 проби за санітарно-хімічними та 1260 проб – за мікробіологічними показниками. Питома вага нестандартних проб становила: за санітарно-хімічними показниками 15,7%, що перевищує показник за аналогічний період минулого року (12%) та за мікробіологічними – 2,3% проти 2,6% в 2014 р.», - йдеться у повідомленні.

Ймовірною причиною погіршення якості питної води є застаріла технологія очищення води, неспроможність існуючих водоочисних споруд забезпечити нормативні показники її якості та значна зношеність водогінних мереж, - зазначають санітарні лікарі.

Найбільші відсотки відхилень за санітарно-хімічними показниками води з водопроводів із підземних джерел водопостачання (водопроводи, що забирають воду з підземних джерел – ред.) зареєстровані в таких районах: Радомишльському і Червоноармійському – 100%, Лугинському – 64,3%, Народицькому – 54,3%; за мікробіологічними показниками найбільше відхилень зареєстровано в Народицькому районі – 39%. 

З джерел децентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі) за 5 місяців відібрано та досліджено 2177 проб води на санітарно-хімічні та 1100 – на мікробіологічні показники. Питома вага нестандартних проб становила: за санітарно-хімічними показниками 38,4%, що перевищує показник за аналогічний період минулого року (32%) та за мікробіологічними – 20,2% проти 20% в 2014 році.

«Найбільші відсотки відхилень за санітарно-хімічними показниками зареєстровано в таких районах: Романівському – 73,8%, Бердичівському – 65,4%, м. Житомирі – 77,3%; за мікробіологічними показниками найбільше відхилень в Коростенському районі – 60%. Тенденція до погіршення якості питної води за мікробіологічними показниками з децентралізованих джерел водопостачання вірогідніше всього пов’язано з неналежним облаштуванням та утриманням колодязів, наявністю на території садиб та прилеглих до них територій джерел забруднення води», - відзначає прес-служба.

Як повідомляв Житомир.info, у 2013 році санстанція перевірила житомирський водоканал і виявила порушення законодавства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі