Інтерв'ю

Керівник «Житомиробленерго» Олексій Шекета про перші кроки на новій посаді

19 June 2015, 14:43

16 червня у ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» представили нового керівника – Олексія Шекету. Він замінив на цій посаді Анатолія Левицького, який більше десяти років був незмінним головою правління компанії.

Близько 17 років Олексій Шекета працює в енергетичній сфері. Виходець з Калуша, закінчив Івано-Франківський державний технічний університет нафти та газу та Вінницький національний технічний університет.

Житомир.info вирішив поцікавитися у новопризначеного керівника про перші кроки на роботі та співпрацю з іншими установами.

- Олексію Михайловичу, вже два дні, як ви призначені на посаду керівника ПАТ «ЕК «Житомиробленерго», що вже встигли зробити за цей час?

Найперше, ознайомився з керівним складом нашої компанії. В принципі, система роботи позитивна, як і в інших компаніях. «Житомиробленерго» є однією з кращих в України. Дійсно, є тут суттєвий внесок попередніх керівників за останні 20 років. Якщо порівнювати інші компанії, в яких я працював, то, в принципі, «Житомиробленерго» в цьому дуже виграє. Фактично стан забезпечення та ресурсна база тут на високому рівні і це дуже позитивно. Обмеження електропостачання не є моїм першим завданням, бо ж вже склався такий імідж, що буцімто обленерго, то така компанія, яка відключає електроенергію. Наголошую: «Житомиробленерго» – це та компанія, яка керується основним принципом – безперебійне, якісне постачання енергії житомирянам в повному обсязі. В тому обсязі, який потрібен для здійснення життєдіяльності населення і підприємств області.

- Чи встигли Ви вже ознайомитися з найбільшими боржниками?

Наразі ми назначили з ними зустріч. Нажаль, найбільшими боржниками є підприємства комунальної сфери: теплокомуненерго і водоканали. На превеликий жаль – це проблема не тільки Житомирської області, це є проблема всієї України, тому що не так зарегульовані були ці сфери, як зарегульована енергетика. Дуже важко мені розвінчувати цей стереотип, але я всім кажу, що ви за електроенергію в обленерго не платите, жодної копійки, всі кошти ви оплачуєте в державу. Обленерго своїх рахунків спеціальних не має. Цей рахунок відкрила держава і з нього ідуть кошти на оплату за послуги виробництва електроенергії. За передачу електричної енергії і у тому числі 30% платиться обленерго, вже ті кошти, які ми використовуємо, а це капітальне будівництво, реконструкція і обслуговування електромереж для забезпечення якіснішого електропостачання, це і заробітна плата працівників компанії. Коли говорять: «ми вам платимо гроші»! Ні, «Житомиробленерго» грошей за електроенергію своїх немає, крім тих, які ми самі платимо, бо ми теж користуємося електричною енергією. І, можливо, в цьому плані, коли нас звинувачують, що от ви відключаєте, робите не дуже гарні заходи в цій частині, це уже є питання не наше, тому що, коли говорять, що електроенергія використовується для життєзабезпечення водоканалів, теплокомуненерго, так воно і є, але не треба забувати, що в першу чергу відповідальність лягає на керівників тих підприємств. Ніхто не давав мені права розбазарювати державне майно. Незалежно від форм власності, чи це є приватна компанія, чи державна, в будь-якому випадку, вся енергія – це державне майно. Це прописано в Законі про електроенергетику, де чітко зазначено, що той, хто не розраховується за електроенергію – він порушник закону. Коли ми відпускаємо електричну енергію безоплатно, то тут і нас можна віднести до цієї категорії, як співучасників.

 Але ж водоканал і теплокомуненерго також приймають участь у життєзабезпеченні жителів Житомирської області?

Так, водоканал та теплокомуненерго також приймають участь у життєзабезпеченні міста, але з іншого боку я хочу сказати, що держава дуже багато зробила для того, щоб цю ситуацію покращити чи полегшити. Ви ж знаєте, що зараз підвищили тарифи за воду і, коли вчора до мене приходять керівники водоканалів і починають розказувати, «от ми не можемо», я їм кажу: Почекайте шановні! На скільки збільшився тариф? На 30 відсотків? Тоді давайте будемо ставити всі точки над «і». Якщо тариф підвищився на 30%, якщо ви з наших людей, додатково отримуєте кошти і ви надалі хочете, щоб обленерго кредитувало вас, тоді питання одне: Де ви хочете ті гроші діти? Де ті гроші тоді повинні бути? Я не дуже хочу «влазити» в господарську діяльність того чи іншого підприємства, але уже як пересічний громадянин, я маю право запитати, адже я теж плачу підвищений тариф за воду. Значить десь ці кошти є і зараз ставити питання, а ще при цьому політизувати, що от «ми не можемо» – це вже недоречно. Якщо держава кожному обленерго затвердила економічно-обґрунтований тариф, то є той тариф, який необхідний для використання і оплати за електроенергію, то чому ж ці підприємства не розраховуються? Чому ж тоді за рахунок обленерго, за рахунок такого ж самого господарського підприємства як ми, функціонує й процвітає інше підприємство? Ми ж декларуємо, що йдемо в Європу. Тоді вже питання: Найдіть, хоч одну європейську країну, а якщо не країну, то хоча б європейське місто, яке скаже, питань немає, можна відпускати товарну продукцію безоплатно, ніяких претензій. Там навіть ніхто не допускає думки про це. У мене багато друзів за кордоном і я задавав перше запитання: якщо у нас є недоплата чи якісь питання… «Да такого не може бути», – здивовано сказали вони, – «Одразу в суд»! В таких випадках імідж компанії миттєво падає в 10 разів.

- Станом на 1 червня 2015 року «Житомирводоканал» заборгував 20 млн. грн обленерго, що ви плануєте робити з такими боржниками, адже попередній керівник декілька років тому хотів відключити від електропостачання водоканал?

Рівень заборгованості по тій схемі, яку пропонують – зросте, і я, як керівник теперішній, розумію і вхожу в положення ситуації, яка зараз існує. Я не прийшов, скажімо, з шашкою і не прийшов одразу пред’являти вимоги, хоча для цього у мене є всі законні підстави і права. Ми домовлялися про наступне: оскільки тариф піднявся і люди сплачують вже більше коштів, то питання, про той самий рівень розрахунків за використану електричну енергію є не прийнятним. Проте з чистим сумлінням я можу віддати команду щодо обмеження електропостачання до тих меж, які оплачуються, але щоб прийняти таке рішення, однозначно, ми з вами маємо зважити всі необхідні моменти.

- Як перші кроки плануєте зробити на новій посаді?

Перші наші кроки – це сісти за стіл переговорів, що ми й зробили. Ще раз декларую, що немає у мене на меті все це зараз піднімати на верх і робити якийсь «колот» в Житомирській області і тим більше в місті Житомирі. Проте з іншого боку, ви ж теж розумійте нас, тут питання не тільки в неповних розрахунках за електроенергію. Багато людей стверджують, що обленерго багаті і мають великі прибутки. А я їм покажу кошти у 20 млн грн, які заборгував водоканал, а скоро буде й 22 мільйона. Ці прибутки є фактично на папері. Цих коштів обленерго не отримувало. Хоча документально вони у нас рахуються, як надходження і отримання прибутку. І що саме найкритичніше, що з цих коштів ми заплатили не тільки до ДП «Енергоринок» за куповану електричну енергію, ми ще з них повинні сплатити податок на прибуток та виконати інші відрахування. Нам вигідніше взагалі не відпускати електроенергію, хоча це наш основний прибуток, ніж нести через це збитки. Тому, коли нам заявляють, ви ж зацікавлені в цьому, це ж ваша електроенергія, ви з цього живете... Я кажу, так, але коли ми її беремо і самі за неї платимо, а споживає водоканал, то про які прибутки тут можна говорити? Про яку вигоду? І коли кажуть, що ви монополісти і вам добре, це жах, це проблема велика. Бути монополістом – гірше не придумаєш, тому що крім звичайних контролюючих органів, ще є Антимонопольний комітет України, який має всі повноваження на те, щоб контролювати нашу компанію.

- Чи привезли з собою якісь обереги, подарунки?

Оберіг я з собою не привіз. У мене є ікона. У мене є подарунки афонських монахів, тобто я є глибо віруючою людиною. Можу сказати, що я більше віддаю перевагу внутрішньому світу, а не зовнішньому. Можна обкластися іконами, але якщо у тебе немає Бога в серці, то ніхто тобі його зверху не приведе. Можна бути дуже скромним і віруючим, а можна не маючи Бога в серці, говорити про віру. І якщо, ти називаєшся віруючим, але не любиш ближнього свого, брешеш, то немає ніякого спасіння для душі твоєї. А що стосується роботи то скажу так: Віддайте кесареве кесарю, а Боже Богу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі