Суспільство

У Держсанепідемслужбі радять купувати кавуни у серпні і не брати половину або четвертину ягоди

30 July 2015, 09:54

На ринках України вже з’явилися перші кавуни. Бахчева продукція, як і у минулі роки, буде надходити, в усі регіони, в основному, з господарств Херсонської області.

Про це інформує Державна санітарно-епідеміологічна служба України.

«Ніжна клітковина кавуна очищує кишечник і покращує травлення. Складові кавуна мають, сечогінний та жовчогінний ефект, допомагають при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок тощо. Останніми дослідженнями встановлено, кавуни ще допомагають знижувати кров’яний тиск завдяки деяким амінокислотам, що входять до їх складу», – йдеться у повідомленні.

Правила, яких повинні дотримуватися при торгівлі кавунами доволі прості. Вони повинні знаходитися на товарних лотках, а не звалюватися прямо на землю. Перед вживанням кавуни, як і іншу городину потрібно ретельно мити, щоб бруд з їх поверхні, де завжди присутні мікроорганізми, не потрапив до рота.

Купуючи продукцію рослинного походження, варто поцікавитись її безпекою, одним із показників якої є вміст нітратів. Рослинні культури нітрати природного походження отримують з ґрунту та підземних вод.

Жодної рослини без нітратів не буває. Нажаль, для швидшого дозрівання кавунів та збільшення маси, їх підживлюють нітратами – азотними добривами, які самі малотоксичні, але за відповідних умова, серед іншого і у шлунково-кишковому тракті, перетворюються на токсичні нітрити, які згубно впливають на гемоглобін, що веде до гіпоксії тканин організму.

Ще одна небезпека криється вже у неналежних умовах зберігання продукту. У минулому році висока вартість кавунів (6-7 грн. за кілограм) змушувала покупців просити продавців відрізати половину або четвертину ягоди. Ситуація з цінами цьогорічного сезону буде не кращою. Купувати відрізану невідомо коли частину кавуна, навіть прикриту поліетиленовою плівкою, не завжди безпечно. Будьте обережні, така продукція може бути бактеріально забруднена, попереджають гігієністи.

Головне правило безпеки споживання кавунів – добова доза на кілограм ваги людини не перевищувати 5 мг нітратів. Вміст нітратів нормується для кавунів на рівні 60 мг/кг ваги продукту, саме такими показниками і користуються контролюючі служби.

Лікарі радять не пропонувати дітям молодше двох років кавуни взагалі, а для старших краще купувати їх в серпні та вересні – у період природного дозрівання. Але навіть за таких умов, для дитини 2-3 років краще обмежитися порцією ягоди масою 80-100 грамів, а 3-6 років – порцією 100-150 грамів.

Наслідки вживання недоброякісних кавунів, в т.ч. з бактеріальним забрудненням їх поверхонь, м’якоті, можуть бути різними. Від відчуття слабкості до блювоти, високої температури та діареї, що може призвести до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно викликати  лікаря, а до його приходу пити воду невеликими порціями.

Лабораторний контроль всієї продукції на ринках є прерогативою лабораторій ветеринарної медицини. Лабораторні центри Державної санітарно-епідемічної служби України та їх філії на місцях можуть здійснювати тільки вибірковий лабораторний контроль з визначення вмісту нітратів та залишкових кількостей пестицидів у зразках кавунів.

Нормативи вмісту нітратів у продовольчій сировині та харчових продуктах затверджені документом Міністерства охорони здоров’я СРСР №5061-89 від 01.08.89 «Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі