Влада

У Житомирський центр крові інвестори готові вкласти близько 40 млн грн

7 August 2015, 15:31

Після нещодавнього візиту на Сумщину делегація нашої області на чолі з заступником голови обласної ради Русланом Годованим переконалася: вдосконалити роботу Обласного центру крові можливо. Для цього треба покласти початок співпраці з перевіреним інвестором, а не розраховувати виключно на фінансову спроможність області.

6 серпня в обласній раді відбулося обговорення у форматі круглого столу за участю керівників обласних медичних закладів та лікарів із Сумської області, волонтерів, які займаються допомогою онкохворим.

Сумські лікарі і волонтери розповіли про діяльність свого центру крові, який знаходиться у власності обласної ради та ПАТ «Біофарма». Як показав час, від комунально-приватної форми власності виграв як місцевий бюджет, так і загалом всі громадяни, яким потрібна допомога. Порівняла показники роботи двох обласних центрів крові представник ПАТ «Біофарма» Оксана Плотнікова.

«Житомирська обласна рада виділяє понад 13,5 млн грн на рік для утримання свого комунального закладу. Також за рахунок обласного бюджету оплачуються компоненти крові, які отримують медичні заклади. Однак Житомирський центр крові, маючи дві філії в містах області, забезпечує медичні заклади компонентами крові тільки на 47%. Але при всьому цьому бюджетного фінансування недостатньо. Уже багато років не виділяються кошти на придбання сучасного устаткування і технічне переоснащення центру», - зазначила Оксана Плотнікова.

А от у Сумах таких проблем давно немає. «Спеціалісти центру вчасно отримують зарплату, обласна рада не витрачає ні копійки бюджетних ресурсів на утримання центру. На закупівлю компонентів крові медичним закладам виділяється близько 5 млн грн. на рік, при цьому лікарні області забезпечені компонентами крові на 100%. За рахунок інвестицій «Біофарми» Сумський центр оснащений суперсучасною апаратурою, і зараз проводиться другий етап реконструкції для розширення виробництва потужностей та оновлення лабораторного устаткування. Інвестиції складають близько 2 млн дол.».

Заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований, який і запросив сумських спеціалістів до Житомира, зауважив: «Проблеми, про які йдеться, виникли не сьогодні і є загальнодержавними. Ми піднімаємо їх, тому що у наших сумських колег є пройдений шлях їх вирішення. Переконаний, що систему забезпечення компонентами крові населення потрібно реформувати, адже від цього залежать життя людей».

У результаті зустрічі представник ПАТ «Біофарма» заявила про готовність інвестування близько 40 млн грн у Житомирській центр крові. Чи буде заклад працювати на повну потужність та чи всі хворі зможуть без проблем та додаткових витрат отримувати необхідні компоненти крові, залежить від депутатів обласної ради. Рішення з цього питання планується внести на найближчу чергову сесію.

«Обласна рада повинна прийняти важливе рішення, щоб із нового року ми отримали новий сучасний центр крові. У нас дещо інша ситуація, ніж у Сумах. Наш Центр крові залишатиметься у комунальній власності громади, але ми дозволимо увійти інвестиціям, здаючи приміщення в оренду. Я закликаю всіх вивчити досконало питання, а не просто переводити його в політику. Сьогодні ми маємо унікальний шанс зі слова про реформу зробити реальну реформу. Кожен, хто буде приймати рішення щодо цього питання, має розуміти, що вкінці стоять люди, які мають отримувати якісну кров», - каже Руслан Годований.

Прес-служба обласної ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі