Влада

Реорганізацією Житомирського центру крові займатимуться вже після виборів, – Руслан Годований

15 September 2015, 14:54

В яких умовах відбувається забір крові і з якими проблемами стикаються донори та реципієнти у Житомирського обласному центрі крові розповів журналістам та громадським активістам заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований.

3 вересня постійна комісія з питань охорони здоров’я зняла з розгляду обласної ради питання щодо реорганізації Житомирського центру крові з залученням 40 мільйонів гривень від приватного інвестора. Втім на сесії облради 10 вересня це питання все ж обговорювали, і начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександр Торбас зазначив, що зараз центр крові - стратегічний об’єкт і віддавати його у руки приватного інвестора не можна. Заступник голови Житомирської облради зауважив, що наразі це питання заполітизоване і надумане, тож вирішив продемонструвати громадськості чому саме Житомирський центр крові потребує оновлення та реорганізації.

Руслан Годований розповідає: наразі центр крові не відповідає європейським стандартам навіть на етапі забору та аналізу крові.

«Автоматично беруть кров - 22 аналізи за 30 секунд, що виключає широкий спектр захворювань. Ми робимо 4. Такого апарату у нас немає»,- каже Руслан Годований.

Головний лікар Житомирського центру крові розповів, що наразі установа майже на всіх етапах роботи з донорською кров’ю не забезпечена ані новітнім устаткуванням, ані необхідними реагентами та витратними матеріалами, через що деякі апарати стоять без роботи. Анатолій Чугрієв каже: при забезпеченні належною матеріально - технічною базою, центр може значно підвищити потужності.

«Якщо зараз ми в середньому 50, максимум 60 донорів в день пропускаємо через обласний центр крові, тому що не встигаємо, то ми можемо пропустити 200 - 250 , якщо буде достатнє оснащення», - каже Анатолій Чугрієв.

Заступник голови Житомирської облради Руслан Годований переконаний: зараз це питання використовуватимуть для політичних спекуляцій, і вирішувати його треба вже після виборів.

«Тому що якщо передати цим депутатам, вони можуть це використовувати як політичну площадку, а наступні депутати будуть розуміти, що їм з цим 2-3 роки жити і треба вирішувати проблему, їм не можна буде кричати, що «ось політика, політика, політика». Проблема буде залишатися, на кожній сесії треба буде думати, що з цим робити», - каже Руслан Годований.

Наступного разу постійна комісія з питань охорони здоров’я розгляне питання реорганізації Житомирського обласного центрі крові після доопрацювання та вивчення досвіду Сумського центру крові, який вже працює спільно з приватним інвестором.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі