Місто

Житомирський водоканал хоче збільшити тарифи на воду та встановити новий тариф для багатоквартирних будинків

20 October 2015, 11:06

КП "Житомирводоканал" має намір підвищити діючі тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення та вперше встановити тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем.

Про це повідомляє прес-служба водоканалу.

Як відомо, останнє збільшення тарифів відбулося 1 травня 2015 року з 3,09 до 3,33 грн за 1 куб. м на послуги водопостачання та з 4,72 до 5,16 грн на послуги з водовідведення (без ПДВ).

Житомирський водоканал інформує про намір здійснити зміну тарифів на послуги в наступних розмірах (з урахуванням податку на додану вартість):
централізоване водопостачання – 4,87 грн/м³,
централізоване водовідведення – 6,49 грн/м³
.

Тобто, у разі погодження цих тарифів національним регулятором вартість одного куба води та стоків для житомирян зросте з 10,19 грн (з ПДВ) до 11,36 грн (з ПДВ).

 «У травні 2015 року відбулося лише коригування попередніх тарифів по статті витрат електроенергії. З часу встановлення тарифів відбулося зростання цін на енергоносії (електроенергію, газ природний, паливно-мастильні матеріали) та інші матеріально-технічні ресурси, що призвело до збільшення фактичної собівартості послуг КП «Житомирводоканал» на централізоване водопостачання на 54 %. Фактичний рівень відшкодування економічно обґрунтованих витрат підприємства діючими тарифами за І півріччя 2015 року склав: з централізованого водопостачання – 64,9 %, централізованого водовідведення – 103,5 %. Внаслідок підвищення цін на енергоносії та інші матеріальні ресурси без одночасного підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, КП «Житомирводоканал» за І півріччя 2015 року отримало збитки у сумі 12,7 млн грн», - пояснює водоканал.

У прес-службі водоканалу Житомир.info пояснили, що мова йде не про підняття тарифів з якогось конкретно числа, адже повноваженням встановлювати тарифи наділена лише Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зараз водоканал тільки доводить до відома житомирян свій намір підвищити тарифи до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням пропозицій і зауважень споживачів.

Також водоканал повідомляє про намір уперше встановити тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем, тобто, окремо для мешканців багатоквартирних будинків, котрі споживають воду і по нормі, і з лічильниками. Зараз усі групи споживачів платять за одним тарифом. У новий тариф будуть закладені витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування.

Тарифи для споживачів послуг, що мешкають у багатокварних будинках, збільшаться проти діючих тарифів на 0,32 грн/куб.м за водопостачання та 0,50 грн./куб.м за водовідведення.

«Встановлення розрахованих тарифів дозволить КП «Житомирводоканал» отримати доходи, достатні для покриття витрат підприємства на здійснення вищевказаних видів діяльності. НКРЕКП має право відрегулювати розраховані підприємством тарифи у бік збільшення або зменшення», - резюмує водоканал. 

За інформацією на сайті водоканалу, періодична перевірка квартирного лічильника згідно з паспортними даними проводиться один раз на три роки. На сьогоднішній день держповірка проводиться в ДП «Житомирстандартметрологія» за адресою вул. Новосінна, 24, її вартість для населення складає 37 грн 50 коп. Експлуатувати засіб обліку із терміном повірки, що вийшов, не можна, інакше плата за послуги буде нараховуватися не за показаннями засобу обліку, а за нормативами водоспоживання, - інформує водоканал. Також повідомляється, що розпломбування лічильника води проводиться працівниками водоканалу безкоштовно.

На сайті міститься обґрунтування неможливості водоканалу на даний час покривати витрати на повірку лічильників:

«Пунктом 9 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (…) зазначено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт лічильників проводяться за рахунок виконавця цих послуг (водоканалу). Оскільки тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення є єдиним джерелом покриття витрат підприємства, то в нього відсутні джерела відшкодування витрат на виконання робіт з періодичної повірки, обслуговування і ремонту засобів обліку води, які є власністю фізичної особи-споживача. Тому підприємства не можуть здійснювати повірку лічильників за власний рахунок, як це передбачено частиною 3 статті 28 Закону».

Як повідомляв Житомир.info, з 1 травня 2015 року житомиряни почали платити за воду та водовідведення на 8,7% більше

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі