Місто

Чи варто житомирянам робити щеплення від поліомієліту, і чи дійсно в Україні є загроза епідемії

4 December 2015, 18:54

З 30 листопада у Житомирській області проходить другий тур вакцинації від поліомієліту, на першому етапі у області вже щеплено понад 64 тисячі дітей. Чи є необхідність у додаткової вакцинації з самого початку кампанії ведуться дискусії, в управлінні охорони здоров’я запевняють: додаткове щеплення вирішили проводити у зв’язку з реальною загрозою епідемії поліомієліту в Україні.

«В вересні на Закарпатті було діагностовано захворювання поліомієлітом у двох дітей. І враховуючи цю ситуацію, те, що дуже низький рівень охоплення плановою вакцинацією проти поліомієліту, було прийнято рішення провести додатково щеплення проти поліомієліту дітям від двох місяців  до шести років»,- пояснює начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Сергій Березовський.

За кілька місяців до моменту виявлення захворювань на поліомієліт, до України з-за кордону вже надійшов перший транш поліовакцини.

«Дякуючи гуманітарній допомозі, ми маємо на сьогоднішній день 2 види щеплень: це інактивована вакцина для дітей, які ще не мали жодного щеплення, треба зробити з початку інактивовану вакцину це , це, як ми кажемо, убитий поліомієліт, а потім зробити щеплення живою оральною вакциною. Це для того, щоб ця дитина не могла переносити в собі, і в ній не мутував  той вірус поліомієліту, який перебуває в навколишньому середовищі», - розповідає заступник головного лікаря з поліклінічного розділу роботи Житомирської ЦДМЛ Марина Берегова.

Самі ж закарпатські лікарі майже одразу заперечили інформацію про спалах поліомієліту. У громадської організації “Ліга захисту громадянських прав» вважають, що епідемію придумали для того, щоб реалізувати дорогу вакцину, у якої закінчувався термін придатності.

«Тобто, вона прилетіла вже розморожена. І більше двох тижнів вона лежала на митному терміналі без будь-яких умов зберігання. До 30 жовтня її треба було використати. Але наше Міністерство охорони здоров’я зробило такий цікавий хід: воно взяло і заморозило цю вакцину, не зважаючи на інструкцію виробника, не стало її використовувати, а просто заморозило. В кінці-кінців виробник змінив інструкцію для України, і на українській мові тепер написано, що заморожувати можна, що заморожувати можна», - розповідає член ГО “Ліга захисту громадянських прав” Валерій Глушко.

Валерій Глушко також додає: масова вакцинація може бути не просто безглуздою, але і шкідливою не тільки для вакцинованих дітей, а й для тих, хто відмовився від щеплення.

«Логіка речей: ВОЗ виявила вакцинний вірус, який викликав параліч у двох дітей, і цю ж вакцину ми беремо і розповсюджуємо по всіх дітях. Вакцинована дитина впродовж 1-2 місяців виділяє  цей вірус у навколишнє середовище. не обов’язково в дитячому садку, скрізь: у побуті, на вулиці. Зараз, після того, як вакцинували багато дітей, фактично ця вакцина скрізь. В нас з вами. Ці віруси вже десь бродять», - каже Валерій Глушко.

У дитячій міській лікарні запевняють: вакцина зберігається під суворим контролем і з дотриманням температурного режиму, перевірити придатність вакцини можна особисто на кожному окремому флаконі, тож побоювання деяких громадян марні.

«Тепер у нас долучився до цього і інтернет, тепер же форуми є, пишуть люди, які не мають жодної медичної совіти. А є ще категорія людей, які кажуть: а ось у моєї дитини є планове щеплення, чому я маю думати про інше? Це все залежить від чого? Від менталітету людей, від розуміння небезпечності. І в нас поки люди не побачать, що ось везуть паралізоване дитя, бо йому не зробили щеплення, то вплинути на це досить важко. Але коли ми почали перший тур, то кількість відмовників, які взагалі не щеплені, мабуть скоротилася на добрих відсотків 50, а то й більше», - зауважує завідуюча кабінетом профілактики інфекційних захворювань Житомирської ЦДМЛ Людмила Головень.

В інтернеті вже почала з’являтися інформація про ускладнення та навіть летальні випадки після щеплень від поліомієліту, втім лікарі впевнені: причина не в полівакцині.

«Те, що трапилося після щеплення, не значить, що трапилось в результаті щеплення. Якщо пов’язувати це з якістю вакцини, або з наслідками вакцинації на цьому одному прикладі, то виходимо ми з чого? Що, по перше, з одного флакона в один день було щеплено 10 дітей. 9 дітей все нормально, так? Якби це було пов’язано з вакциною, на жаль, то щонайменше це було б 10 з одного флакона», - впевнена Людмила Головень.

Більшість батьків все ж дали дозволи на вакцинацію своїх дітей, деякі - категорично проти і відмовляють від цього своїх знайомих, інші ж покладаються на роботу медиків у школах та садочках.

«Так, ми завжди робимо всі прививки. Нам нічого не кажуть. Може їм вже й робили. В нас медсестра в школі за цим слідкує. Треба - ми робимо, не кажуть - ми й не робимо»,- каже житомирянка Ольга.

Лікарі рекомендують взяти участь у всіх трьох етапах щеплення, втім якщо батьки вирішили вакцинувати своїх дітей тільки зараз - можуть взяти участь у будь-якому з турів, але попередньо слід обов’язково сходити на прийом до педіатра.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі