Суспільство

Десантники 95-ї житомирської бригади у зоні АТО відсвяткували своє 23-річчя

13 December 2015, 10:43

12 грудня «крилаті піхотинці» з 95-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ відсвяткували своє 23-річчя в зоні АТО.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба ВДВ.

«На свято до воїнів завітали Командувач Високомобільних десантних військ України генерал-майор Михайло Забродський, керівник АТО генерал-лейтенант Сергій Попко, начальник Одеської військової академії генерал-майор Олег Гуляк та голова Житомирської обласної адміністрації Сергій Машковський», - йдеться у повідомленні.

«Ми по праву можемо сказали, що 95 бригада – одна з найкращих  у Збройних силах України, на яку рівняються інші. Ви – еліта Збройних сил України», - сказав генерал-майор Олег Гуляк.

 У День народження військової частини десантники отримали понад півсотні нагород, цінних подарунків та грамот. Зокрема, шістьох відзначили найвищими державними нагородами, двоє отримали «Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня», четверо – Орден «За мужність». Загалом «крилатих піхотинців» відзначили всі державні і військові відомства. Від Міністерства оборони України вручено 10 нагород: вісім «Знаків пошани» і дві відзнаки «За зразкову службу». Від Генерального штабу ЗС України десантники отримали вісім відзнак, від Командувача Високомобільних десантних військ – 26 годинників і 3 грамоти, від керівника АТО – 16 нагрудних знаків «За звільнення Донбасу», від командира бригади 6 годинників і 7 відзнак.

Голова обласної адміністрації Сергій Машковський вручив бійцям 15 відзнак від міста та області, а також іменні годинники. Він подякував Михайлу Забродському за вміле курування військовими частинами в ході проведення АТО та воїнам - за мужність, героїзм і любов до рідної землі. 

Губернатор також привіз військовим 5 тонн необхідної допомоги, а за доправку висловив вдячність волонтерам  Олександру Зубу та Сeргiю Нiколайчуку, - зазначає прес-служба Житомирської ОДА.

Під час урочистостей на сцені демонструвалися сторінки створеної Житомир.info відеокниги пам'яті 76 загиблих бійців 95-ки.

Святкування завершилось концертом гурту «Древляни» з Житомира, який спеціально завітав до десантників у зону АТО.

Саме 12 грудня 1992 року на базі Сумського вищого командного артилерійського училища почалось формування 95-го Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Аеромобільних військ, - інформує прес-служба. Центр комплектувався з офіцерів-десантників та військовослужбовців з інших родів військ, які захотіли служити в новостворених елітних військах України. Перші підрозділи були сформовані у липні 1993 року, в Житомирі, а вже 2 листопада заступник командира навчального центру Олексій Бунчик здійснив перший стрибок з парашутом. Це була перша частина ВДВ, створена вже за Незалежності Україні.

«Крилаті піхотинці» по праву пишаються службою у бригаді. З перших хвилин свого існування підрозділ майже у всьому був перший і досі залишається кращим.

5 жовтня 1994 року 95-му Навчальному центру - одній з перших військових частин Незалежної України - був вручений Бойовий Прапор. Одним з перших підрозділів, яких задіяли рамках міжнародної програми «Партнерство заради миру», в якій Україна приймає участь з 1994 року, була 95 Аеромобільна бригада. Відтоді вже 21 рік десантники продовжують брати участь у миротворчих навчаннях  та місіях у різних країнах світу.

Сьогоднішню назву 95 окрема аеромобільна бригада отримала у 1996-му.

На початку серпня 2014 року особовий склад 95-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ став частиною світової військової історії.

Навесні 2014 року десантники одні з першими вирушили у зону АТО на територію Донецької і Луганської областей. На початку війни чотири аеромобільні бригади замінили собою і піхотні підрозділи, і спецназ, і розвідку. «Крилаті піхотинці» виконували у зоні АТО будь-які завдання, бо були найбільш боєздатними і боєготовими підрозділами.

Воїни-десантники 95-ї бригади приймали участь, зокрема, у боях за Краматорський аеродром, село Октябрське, міста Красний Лиман, Торез, Шахтарськ, Ясинувата, Старобешево, Донецький аеропорт. Разом із іншими підрозділами звільнили місто Слов’янськ. Завдяки десантникам ці міста зараз під контролем української влади, у них панує мир і закон.

На території Луганщини десантники 95-ї окремої аеромобільної бригади брали участь у боях за міста Лисичанськ та Дебальцеве.

Ключовою операцією у зоні АТО, яка змінила хід військової історії та зламала плани наступу російсько-терористичних військ, по праву вважається рейд десантників. З 19 липня по 10 серпня 2014 року підрозділи 95 окремої аеромобільної бригади разом з бійцями 25, 30 та 51-ї бригад пройшли 470 кілометрів тилами противника, 170 кілометрів з яких – з жорсткими боями. Десантники дійшли до українсько-російського кордону, звільнили з оточення підрозділи збройних сил. Завдяки створеному «крилатими піхотинцями» коридору з оточення вийшло декілька тисяч українських воїнів і біля трьох сотень одиниць техніки. У ході рейду крилаті піхотинці звільнили Савур-Могилу, села Степанівка, Маринівка, встановили контроль над переправами на р. Міус.

«Це дійсно найкрутіша бригада такого типу у світі», - так американський військовий експерт Філіп Карбер сказав про воїнів-десантників 95-ї бригади.

95 окрема аеромобільна бригада ВДВ – найтитулованіший підрозділ Збройних сил України. П’ятеро її офіцерів удостоєні найвищої нагороди країни – звання Герой України. Золоту зірку отримав колишній командир бригади, нині Командувач ВДВ генерал-майор Михайло Забродський, командири батальйонів Ігор Герасименко і Олександр Порхун, посмертно звання присвоєно Василеві Мельникову і Тарасові Сенюку. Нинішній командир бригади полковник Олег Гуть нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, медаллю «Захиснику Вітчизни».

Загалом лише за час проведення АТО високі бойові нагороди отримали понад 100 «крилатих піхотинців», кожен другий десантник нагороджений відзнакою, подякою, знаком пошани.

«Ціна перемог в антитерористичній операції - життя відважних військовослужбовців. Воїни-десантники пам'ятатимуть своїх побратимів, які відали життя за незалежність України», - резюмує прес-служба.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році американський експерт зазначив, що житомирські десантники увійшли у військову історію світу.

12 грудня урочистості з нагоди дня створення 95-ї бригади відбулися в Житомирі.

Фото прес-служб ВДВ та Житомирської ОДА

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі