Економіка

«Житомиргаз» скаржиться на значне скорочення споживання природного газу і нестачу коштів на модернізацію

19 January 2016, 11:39

 Минулого року в Житомирській області зафіксоване значне скорочення споживання природного газу всіма категоріями споживачів: за 12 місяців поточного року споживачі регіону використали 602,1 млн куб. м газу.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Житомиргаз» та наводить для порівняння обсяги споживання газу в області за минулі роки: у 2012 році – 860,7 млн куб. м газу, у 2010 році – 898,2 млн куб. м.

«Зменшення обсягів розподілу природного газу призвело до недоотримання «Житомиргазом» у 2015 році близько 72 млн грн тарифних надходжень. Для компанії саме тарифна виручка є основним джерелом фінансування робіт з модернізації, обслуговування газотранспортної системи області.

До того ж падіння обсягів споживання природного газу не зменшує потребу в витратах на обслуговування газових мереж. Наприклад, за останні три роки до газу підключено ще 6 тис домоволодінь Житомирщини. За цей же час протяжність газопроводів, що обслуговує «Житомиргаз», збільшилась на 4,2%. Нинішнього фінансування недостатньо для виконання повного обсягу робіт із заміни технічно непридатних та малонадійних систем газопостачання. За розрахунками компанії, аби виправити ситуацію, обсяг фінансування потрібно збільшити втричі. Тоді ПАТ «Житомиргаз» через 5 років повністю замінить ті газопроводи та споруди, які вичерпали строк амортизації або вже не відповідають сучасним технічним вимогам», - наголошує прес-служба публічного акціонерного товариства.

На підприємстві наголошують, що окрім тарифу на розподіл газу, що складає 77 копійок з одного протранспортованого кубометра, «Житомиргаз» більше джерел доходів не має.

«Звичайно, ми не виступаємо проти ощадливого використання газу, але сьогоднішня ситуація ставить нас в жорсткі рамки економії. Ми змушені згортати програми з розвитку мереж, надаючи переваги роботам, що принаймні забезпечать стабільне газопостачання в зимовий період», – зазначив перший заступник голови правління – головний інженер компанії Сергій Колесник.

Як повідомляв Житомир.info, департамент праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації закликав не спалювати газ задля отримання субсидії і не вірити чуткам «якщо не використаєш весь обсяг газу (чи іншої послуги), доведеться повертати субсидію у кінці опалювального періоду».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі