Події

У трьох районах Житомирської області через африканську чуму заборонено торгувати м’ясом

8 February 2016, 15:30

У Житомирській області через африканську чуму оголошено карантин на 40 днів.

Про це Житомир.info розповів в. о. головного інспектора ветеринарної медицини Житомирської області Ігор Волківський.

«Це дійсно так. Заходи щодо цієї інфекції ми почали проводити ще у суботу, 6 лютого. Відібрані зразки були відправлені в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, що у Києві. Офіційно у нас зареєстровано 7 мертвих голів свиней, але не важливо у скількох, після експертизи, було визначено чуму, карантин проводиться в радіусі зараженої території навіть, якщо буде заражений один кабан. Джерелом інфекції диких кабанів визначити не так просто, адже вони постійно знаходяться в скупченні, тварини не дотримуються правил токсації, і тому йде зараження. Вся територія 58 кварталу рахується осередком зараження. Карантин запроваджений на 40 днів, це за умови, якщо не буде більше знайдено мертвих тварин. Наразі на тій всій території встановлені попереджувальні знаки та шлагбауми, аби в ліс ніхто не заїжджав. У трьох районах, які потрапляють під радіус карантина, заборонено торгувати живими свинями, м'ясом», – розповів Ігор Волківський.

На сайті Житомирської облдержадміністрації  також є інформація про захворюваність диких кабанів та заходи, які були задіяні щодо нерозповсюдження інфекції.

«6 лютого 2016 року на території мисливського клубу ТОВ «КСК» в 58 кварталі Поташнянського лісництва Радомишльського лісгоспу Житомирської області було знайдено трупи диких кабанів віком від 10 місяців до 5 років (7 голів). Від 4 голів був відібраний патматеріал та направлений в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. У цей же день був отриманий позитивний результат на африканську чуму свиней – експертний висновок № 000672п.м./16 від 06.02.2016 року. Відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Радомишльській районній державній адміністрації № 02 від 07.02.2016 р. накладено карантин», – йдеться у повідомленні.

З метою ліквідації даного захворювання, місце захоронення трупів обкопано, проведена дезінфекція та встановлено попереджувальні знаки.

Визначено зону захисту радіусом 3 км, в яку ввійшов населений пункт с. Став-Слобода. В даному населеному пункті поголів’я свиней відсутнє.

Заборонено вивезення з зони захисту свиней, туш свиней, м’яса, продуктів та сировини з них, сперми, яйцеклітин та/або ембріонів свиней, кормів для тварин, інвентарю, матеріалів або інших відходів, які можуть бути фактором передачі або розповсюдження АЧС.

На постах встановлюються вагончики, ємності для збору вилученої продукції, засоби для знезараження вилученої продукції, рукомийники, засоби освітлення у нічний час, питна вода. Заведені відповідні журнали.

Визначено зону спостереження радіусом 20 км, в яку ввійшли: Радомишльський район, частини Брусилівського, Коростишівського районів (Житомирська область).

Заборонено Радомишльському ДЛМГ вивіз деревини з епізоотичного вогнища та загрозливої зони.

Створено групи з єгерських служб по 100% депопуляції диких свиней (бродячих собак, котів) в загрозливій зоні.

Заборонено в межах 20 км зони торгівлю живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства.

Як повідомляв Житомир.info, 5 липня 2015 року у Радомишльському районні ввели карантинні обмеження у зв’язку з виявленням африканської чуми свиней.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі