Суспільство

Житомирські активісти не зважають на рішення Кабміну і продовжуватимуть блокувати російські фури на кордоні

29 February 2016, 09:18

Зранку, 28 лютого, на околиці Овруча, приблизно за 40 кілометрів до кордону з Білорусією активісти влаштували блокпост. Десяток житомирських «свободівців», серед яких є і депутати міської та районної рад, а також місцеві активісти з Овруча блокували російські вантажівки, які їхали з боку контрольно-пропускного пункту Виступовичі. Близько 13 години з боку кордону ланцюгом приїхали три вантажівки з російською реєстрацією і, побачивши активістів, одразу зупинилися на узбіччі. Водій з Брянську обурився тим, що їм по телевізору казали, що проїхати дадуть, на кордоні пропустили, а тут перекрили дорогу.

 «Значить не будемо тут їздити. Сказали б нам конкретно: не їздити тут. А то ніби керівництво держав домовилось між собою. Показують по телевізору, по інтернету. Була ж інформація. Яценюк ваш сказав, що договір з Росією, що 25 числа з 00:00 дозволено рух російських машин територією України. Будемо забезпечувати безпеку нашою поліцією. Ці слова були передані центральним телебаченням та інтернетом. Нам на кордоні прикордонники сказали стояти. Ми виїхали і стояли», - розповідає Сергій Трофімов.

Після недовгої розмови водіям російських вантажівок дозволили розвернутися і поїхати назад. Організатори акції пояснюють: не підтримують рішення кабміну про дозвіл транзиту російських фур через Україну.

«Пару днів тому Кабмін відновив транзит через Україну, дозволив російським автомобілям їздити через Україну. Ми прийняли партійне рішення продовжити блокування автомобілів з Російської Федерації. Виїхали ось на місце, в Овруч. Це дорога, яка веде на Виступовичі, на кордон із Білоруссю. Їхавши по дорозі, побачили декілька фур з російськими номерами, проїхавши далі, зачекавши, побачили ще три фури, які наближалися до Овруча. Ми їм запропонували повернутись назад, так як вважаємо, що неправильно, коли країна, яка вважається агресором, їздить на наших дорогах, невідомо що перевозячи»,- розповідає заступник голови Житомирської обласної організації ВО «Свобода»  Юрій Бовсуновський.

«Я думаю, що все ж таки, Кабміну потрібно зважити на думку громадян. Хтось, можливо, якщо сюди і не вийшов, але все одно багато людей так думає. Будемо тримати на контролі. Якщо буде продовжуватися цей рух, то будемо блокувати далі», - додає громадський активіст з Олевська Ярослав Черпак.

Після того, як три фури з Брянська поїхали назад до кордону, кілька годин з боку кордону не приїхало жодної російської вантажівки. Активісти вважають, що на кордоні водіїв попереджають про блокпост активістів, тож житомирські свободівці поїхали додому. За рухом на Білоруському кордоні продовжуватимуть слідкувати овруцькі активісти.  

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі