Влада

Заступник Житомирського міського голови презентував транспортну концепцію

1 March 2016, 16:12

Концепцію розвитку транспорту у Житомирі презентував заступник міського голови Дмитро Ткачук. Він вважає, що планування транспортної мережі повинне бути комплексним і мати науковий підхід.

«Планування має спиратися на якихось обрахунках, математичних моделях, бо чогось в реаліях Житомира, з якого б району ти не їхав, всі маршрути у нас пролягають через ЦУМ і «Глобал». У всіх паспорти маршрутів намальовані через ЦУМ і «Глобал». Попри те, що з Польової доїхати до Гідропарку швидше іншою стороною, але перевізнику вигідніше, щоб всі їхали через ЦУМ і «Глобал». Наявність таких моделей дасть можливість місту побудувати ту кількість графіків руху і громадського транспорту, і приватним перевізникам, яка є необхідною для того, щоб вивезти по потребах тих чи інших мешканців, а не малювати, відштовхуючись від виручки і рентабельності», - каже Дмитро Ткачук.

Відповідно до представленої концепції, пріоритет у місті має надаватися пішоходам і велосипедистам.

«Вкрай складним є питання організації велосипедних доріжок, тому що архітектура міста зроблена таким чином, що в більшості центральних магістралей, а вони є спільними, як для громадського транспорту, так і для приватного, співпадає з тими лініями, якими рухаються велосипедисти. Тротуари уже не відповідають ДБН, вони є вузькими, звуження смуг руху транспорту на сьогоднішній момент є вкрай затратними. У всіх на устах є фраза про односторонній рух, але при цьому мало виникає питань, скільки буде коштувати реорганізація руху, а це просто десятки мільйонів гривень і питання доцільності цих речей. У нас нема поки що тієї критичної точки з корками, яка б говорила, що іншого виходу, як ці шалені капіталовкладення і реорганізація дорожнього руху у нас немає», - говорить Дмитро Ткачук.

Користування громадським транспортом має стати безбар’єрним для людей з інвалідністю, доступним, безпечним, комфортним та швидким. За допомогою платних стоянок планують боротися з припаркованими автомобілями, які займають значну частину дороги і блокують рух громадського транспорту.

«Ціна на платній парковці має рости до тих пір, доки на ній не буде 15% вільного місця. Якщо під міською радою достатньо мажорів, які готові платити по 50 гривень за годину, значить має бути по 60. Якщо людина залишить своє авто за три квартали від місця, куди вона прямує і таким чином не буде створювати додаткового навантаження і загроз для безпеки руху інших мешканців, то таке рішення є виправданим», - пояснює Ткачук.

Коли усі ці плани втіляться у життя,  заступник міського голови не каже. Вартість також не називає, але наголошує, що бюджетні кошти мусять витрачатися раціонально.

«Те, що б хотілося і те, що сьогодні є вкрай необхідне, не вписується сьогодні в той наявний бюджет, який сьогодні є у міста. Це означає, що у будь-якому випадку фінансування буде лише частковим, а отже ми маємо визначити ті пріоритетні напрямки, які потребують фінансування в цьому році, а ті, які вже були актуальні ще вчора, на жаль, відкласти їх на завтра», - пояснив заступник міського голови.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі